Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

4. maija svētku Rīgas pasākumu ceļvedis

Foto: Lita Millere/LETA

Sestdien, 4. maijā, tiek atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena, kurai par godu norisinās dažādi kultūras pasākumi. Aicinām aplūkot daļu no pasākumiem, kas norisināsies galvaspilsētā.

No plkst. 13 līdz 20 Rātslaukumā, Vecrīgā, notiks ikgadējā akcija "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!" un svētku koncerts "Citādi ceļi".

Plkst. 16 kultūras pilī "Ziemeļblāzma" notiks Valsts svētku koncerts "Latvijas Tautumeitas", kurā uzstāsies grupa "Tautumeitas".

Ojāra Vācieša muzejs aicina 4. maijā no plkst. 12 viesoties muzejā, kur notiks gan Elitas Patmalnieces personālizstādes "Krāsainais var būt melnbalts" atklāšana, gan Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svētki muzeja dārzā.

Pulcēšana pie balti klāta galda Ojāra Vācieša muzejā jau kļuvusi par tradīciju Pārdaugavas apkaimes ļaudīm. Arī šogad muzejs aicina kopīgi svinēt Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas svētkus.

Plkst. 12 notiks mākslinieces Elitas Patmalnieces personālizstādes "Krāsainais var būt melnbalts" atklāšana. Izstādē būs aplūkojamas gleznas, apgleznoti trauki, eksponēti arī daži tērpi un objekts "Princese". Pasākumā muzicēs Rīgas Doma kora skolas džeza mūziķi Bogdans Mihailovs (klavieres), Milana Maksimova (sitamie instrumenti), Gustavs Saulītis (bass).

Savukārt no plkst. 13 līdz 15 Ojāra Vācieša muzejs un Pārdaugavas radošais centrs aicina piedalīties kopīgās sarunās un dziesmās pie balti klāta galda muzeja dārzā (sliktu laikapstākļu gadījumā - iekštelpās), līdzi ņemot arī savu svētku cienastu.

Latvijas Neatkarības atjaunošanas diena tiek svinēta laikā, kad pavasaris ir pilnā plaukumā un maigs zaļums ieskauj Rīgas parkus un ielas. Tādēļ 2024. gada 4. maijā no plkst. 12 Arkādijas parkā, Vērmanes dārzā un Latgales parkā Rīgas iedzīvotāji un viesi tiek aicināti uz radošo darbnīcu visai ģimenei "Radi zaļu Latviju!" No plkst. 15 līdz 16 Arkādijas parkā un Latgales parkā muzicēs Latvijas skolu pūtēju orķestri.

Orķestris "Rīga" diriģenta Valda Butāna vadībā aicina uz koncertu "Latvijas (no)skaņas", kurā skanēs mūsdienu latviešu komponistu mūzika. Koncertā tiks pirmatskaņots komponistes Annas Veismanes jaundarbs "Jūra. Stihijas". Koncerts notiks 4. maijā plkst. 18 VEF Kultūras pilī un tajā piedalīsies Orķestris "Rīga", diriģents Valdis Butāns, aktrise Guna Zariņa un muzikoloģe Signe Lagzdiņa. Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami no sestdienas, 27. aprīļa.

4. maijā sporta un atpūtas kompleksā "Zelta zirgs" notiks Stipro skrējiens, kurā ikviens – individuāli, ģimenes un draugu lokā vai uzņēmuma komandā, pārvarot vairākus desmitus šķēršļu, var mācīties labāk pārvarēt sevi, pārbaudīt savus spēkus, fizisko formu un saprast, ka piedalīšanās pasākumā ir lieliska motivācija pašam sev. Tas tradicionāli norisinās 4. maijā, tādējādi tā ir iespēja citādāk svinēt Neatkarības atjaunošanas gadadienu – skrienot par Latviju!

Savukārt tie, kuri vēlas palikt mājās, Latvijas Televīzija (LTV) ir sarūpējusi īpašu programmu - plkst. 9 skatītāji varēs vērot dievkalpojuma tiešraidi no Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāles. Pēc tam plkst. 10.55 - tiešraide no reģionālās militārās parādes Rēzeknē.

Plkst. 12 tiešraide no Saeimas svinīgās sēdes, kurā uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, bet plkst. 15 - Valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremonijas tiešraide, kur Rīgas pilī pasniegs augstākos Latvijas valsts apbalvojumus - Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu. 

Plkst. 18.15 izrādīs koncertierakstu "Imanta Ziedoņa un Raimonda Paula dziesmu svētki". 

Vakara noslēgumā plkst. 21.10 Latvijas Televīzijā pirmizrādīs vēsturisko drāmu "Mana brīvība" (2023; režisore Ilze Kunga-Melgaile). Par Alīcijas lomu aktrise Ērika Eglija-Grāvele saņēmusi "Lielā Kristapa 2023" balvu nominācijā "Labākā aktrise", Darius Meškauskas - balvu nominācijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā".

Kinomīļīem: no plkst. 13.00 līdz 23.00 kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies 4. maija Latvijas filmu maratons.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu