No Baltijas valstīm Latvijā ir viszemākā veikalu tīklukonkurence un vislielākās cenu atšķirības, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe. Pēc viņas teiktā, Latvijā veikalu tīklos kādam produktam cena var atšķirties pat divas reizes un tas ir iemesls, kādēļ par pārtiku Latvijas iedzīvotāji pārmaksā. Gulbe intervijā arī prognozēja, ka pārtikas cenām vajadzētu saglabāties apmēram pašreizējā līmenī, bez straujiem lēcieniem vienā vai otrā virzienā. Turpmākam pārtikas cenu samazinājumam iemeslu neesot, jo resursi lētāki nekļūst.
Pārtikas produktu cenas pasaulē pēc nepārtraukta krituma iepriekšējo septiņu mēnešu laikā martā pieauga. Kas šobrīd notiek ar pārtikas cenām pasaulē, un ko varam sagaidīt turpmāk?
Covid-19 laikā un kara sākuma Ukrainā dēļ pārtikas cenas pasaulē pieauga ļoti, ļoti strauji. Tas tādēļ, ka bija mainījusies pasaules kārtība, gan dzīvē, gan biznesā. Kamēr aprodam ar jauno kārtību, visiem ir izmisums, ir jāpārkārto loģistika, kā atvest cukuru, kur dabūt iepakojumu - tas viss mainījās. Mēs to visu apguvām, tādēļ kopš pagājušā gada beigām un šā gada sākumā pārtikas cenas sāka samazināties. Cilvēki gan saka, ka nē, nekas nav mainījies, bet tā vienmēr ir bijis, ka labo mēs pamanām mazāk, bet slikto vienmēr redzam un to vairāk izceļam. Domāju, ka jebkurš ir pamanījis, ka piena produktiem cenas ir pamatīgi samazinājušās. Pienam un sviestam gandrīz uz pusi, ja salīdzinām ar dārgāko periodu. Arī saulespuķu eļļas cena ir samazinājusies divas reizes. Tie ir produkti ar lielāko cenu samazinājumu. Kopumā gada laikā lētāks ir kļuvis arī cukurs, milti, arī olas un putnu gaļa. Dārgāka ir kļuvusi kafija, tēja, banāni un olīveļļa. Ir produkti, kas ir sadārdzinājušies, bet kopumā pārtika ir kļuvusi lētāka.