"Aeroflot" 593. reisa traģēdija: Zināmi pilota, kura bērni vadīja lidmašīnu, pēdējie vārdi (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mayviz101/"X"

1994. gadā lidsabiedrības "Aeroflot" reisa Nr.593 Maskava – Honkonga kapteinis vēlējās būt labs tēvs, pasauca uz kabīni savus bērnus un ļāva 15 gadus vecajam dēlam paspēlēties ar lidmašīnas vadības iekārtām. Viņš nejauši atslēdza autopilotu, apkalpei neizdevās tikt galā ar lidmašīnas vadību. Tā nogāzās Kuzņeckas Alatau kalnu grēdā. Bojā gāja 75 cilvēki. Nu zināms pilota pēdējie vārdi, kas fiksēti lidmašīnas "melnajā kastē", vēsta ārvalstu mediji.

Tas bija pirmais starptautiskais lidojums pilota Jaroslava Vladimiroviča Kudrinska bērniem. Kudrinskis ielaida kabīnē savus bērnus un ļāva gan dēlam, gan meitai sēdēt pilota krēslā.

Kad 15 gadus vecais Eldars apsēdās pilota krēslā, viņš pavirzīja lidmašīnas vadības pulti, un zēns pēc brīža pamanīja, ka lidmašīna diezgan strauji lido pa labi.

Piloti nepamanīja brīdinājuma signālu, kas viņiem būtu signalizējis, kas noticis ar autopilotu.

Pēc brīža piloti mēģināja atgūt lidmašīnas kontroli.

Lai gan pilotiem izdevās izlīdzināt lidmašīnas spārnus, viņi līdz tam brīdim bija zaudējuši pārāk lielu augstumu un avarēja.

Izmeklējot avāriju, tika atklāti pilota pēdējie vārdi, kas fiksēti "melnajā kastē". Tajā bija teikts, ka lidojuma pēdējos mirkļos Kudrinskis kliedza uz savu dēlu, lai viņš atkāpjas no lidmašīnas vadības ierīcēm.

Viņš teica: "Eldar, dodies prom. Ej uz aizmuguri, ej uz aizmuguri, Eldar! Tu taču redzi briesmas, vai ne?"

"Ej prom, ej prom, Eldar! Ej prom, ej prom. Es tev saku, ejiet prom!"

Tikai divas minūtes un sešas sekundes pēc notikušā 593. reisa lidmašīna avarēja Kuzņeckas Alatau kalnu grēdā Krievijas dienvidos.

Izmeklēšanā arī atklājās, ka pilotu apmācības programmā nebija paredzēti veidi, kā rīkoties šādās situācijās.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu