Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus Lieldienās izvēlēties drošas aktivitātes un pievērst uzmanību, vai olas ir pareizi uzglabātas un pagatavotas.
SPKC aicina iedzīvotājus Lieldienās pievērst uzmanību olām
Lieldienās ierasts ēst olas un dažādus olu ēdienus, tāpēc ir svarīgi izvērtēt olu kvalitāti un pareizi tās pagatavot un uzglabāt. SPKC aicina iegādāties olas tikai no pārbaudītiem, labi zināmiem pārtikas ražotājiem un izplatītājiem. Nezināmas izcelsmes produkti, iegādāti no Pārtikas un veterinārajā dienestā nereģistrētiem pārtikas produktu ražotājiem un/vai izplatītājiem, var būt ražoti, pārvadāti vai izplatīti nepiemērotos higiēnas apstākļos un neatbilstošā temperatūrā.
Tāpat pirms olu pirkšanas, būtiski pārliecināties, vai tām nav beidzies derīguma termiņš un vai tās nav ieplaisājušas.
Olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības var veicināt olu bojāšanos. Tomēr ražotāji iesaka olas pēc iegādāšanās uzglabāt ledusskapī, norāda SPKC.
Lai izvairītos no infekcijas slimībām, SPKC aicina uzturā vai kā ēdiena sastāvdaļu nelietot jēlas olas. Olas vārot, tās pilnīgi jāiegremdē ūdenī, bet ēdienus, kuru sastāvā ir olas, jāapēd tūlīt pēc to pagatavošanas. Tāpat SPKC iesaka vienmēr pēc saskares ar jēlām olām rūpīgi nomazgāt rokas, traukus un darba virsmas. Svarīgi mazgāt rokas un virtuves aprīkojumu starp saskari ar jēlu pārtiku un tiem pārtikas produktiem, kuriem nav paredzēta termiskā apstrāde.
SPKC speciālisti uzsver, ka neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, it sevišķi ar salmonelozi.
Tāpat svarīgi ievērot citus profilakses pasākumus, lai izvairītos no dažādām zarnu trakta infekcijām, proti, kārtīgi mazgāt rokas pirms ēšanas, pēc publisku vietu un tualetes apmeklēšanas, ēdiena pagatavošanas un saskares ar mājdzīvniekiem. SPKC aicina sekot, lai arī bērni rūpīgi un bieži mazgātu rokas.
Savukārt, ievērojot tradīciju - meklēt paslēptas olas dārzā, jāatceras pirms lietošanas "atrastās" olas nomazgāt, lai izvairītos no nevēlamu baktēriju un vīrusu nokļūšanu organismā, mizojot un ēdot olas.
Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāmeklē ārsta palīdzība. Ārsts noteiks saslimšanas iemeslu, izvēlēsies atbilstošāko ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.
SPKC speciālisti atgādina, ka šogad ērču aktivitāte jau ir sākusies. Līdz ar to, ja svētkus plānots pavadīt ārpus telpām, SPKC aicina izvēlēties pēc iespējas sakoptāku vietu vai sakopt to pašiem - sagrābt vecās lapas un zarus. Uzturoties dabā, iedzīvotāji aicināti vienmēr būt piesardzīgiem, lietot ērču atbaidīšanas līdzekļus un apģērbu pielāgot tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Pēc uzturēšanās brīvā dabā, pat ja tas ir piemājas dārzs, pārbaudīt vai uz apģērba vai ķermeņa nav ērces. Īpaši rūpīgi jāpārbauda bērni.
SPKC aicina iedzīvotājus būt fiziski aktīviem un atvēlēt laiku atpūtai svaigā gaisā. Vienlaikus iedzīvotāji aicināti raudzīties, lai Lieldienu šūpošanās ir droša un nerodas sasitumi un citas traumas, īpaši bērniem. Mazus bērnus vajadzētu šūpot šūpolēs, kam ir aizsargājošas malas, lai pasargātu bērnu no izkrišanas. Bērnam baudot fiziskās aktivitātes uz velosipēda vai skrejriteņa, obligāti jālieto aizsargķivere, elkoņu un ceļa aizsargi. Tāpat bērnam jāatgādina par drošību uz batuta.
Arī, atsākot grila sezonu, SPKC aicina būt īpaši uzmanīgiem - pieskatīt bērnus un norobežot pieeju karstam grilam, glabāt grila šķidrumu un citu ķīmiju bērniem nepieejamā vietā. Ja svētki tiek pavadīti ūdenstilpju tuvumā, vecāki aicināti pieskatīt bērnus to tuvumā un pārrunāt drošības jautājumus. Savukārt, ciemojoties, kur ir mājdzīvnieki, piemēram, suns, ievērot drošību saskarsmē ar suni. SPKC vērtējumā visdrošāk būs, ja saimnieks suni uz pasākuma laiku norobežos.
SPKC aicina parūpēties par veselīgu svētku galdu. Iedzīvotāji aicināti likt galdā vairāk svaigus augļus, ogas un dārzeņus, mikrozaļumus un citus produktus. Tāpat uz galda var likt pilngraudu produktus un piena produktus ar zemāku tauku saturu. Ja ēdienam izvēlas pievienot sāli, tad var izvēlieties sāli ar joda piedevu. Gāzētu un saldinātu dzērienu vietā - pagatavot ūdeni ar piedevām, piemēram, citrusiem, piparmētru, gurķi, ogām un citiem.
Iedzīvotāji aicināti pavadīt svētkus veselīgi un nelietot alkoholiskos dzērienus. Savukārt pēc alkoholisko dzērienu lietošanas iedzīvotājus aicina nekādā gadījumā nevadīt transportlīdzekli, bet līdzcilvēkus nepalikt vienaldzīgiem, ja tie redz, ka kāds plānos piedalīties ceļu satiksmē alkohola vai narkotisko vielu reibumā.
Savukārt, ja tiek novērotas elpceļu infekcijas slimību pazīmes, piemēram, klepus, sāpošs kakls, iesnas vai paaugstināta temperatūra, SPKC aicina Lieldienas svinēt mājās un neapmeklēt publiskus pasākumus, nedoties arī viesos pie cilvēkiem, kuriem ir akūtu augšējo elpceļu infekcijas pazīmes.