Ko mēs ēdām Ziemassvētku vakarā? Ak, visu, cik lien, un laimē stenēdami! Un tomēr, un tomēr – nekas, pilnīgi nekas nelīdzinās otrās dienas rasolam/rosolam. (Literāri pareizā versija daudziem nešķiet gana garšīga, vajadzētu beidzot samierināties, ka viņi ir divi: rasols un rosols.) Nekas nav labāks par sajūtu, kad tu, cilvēks, laimīgās nojausmās un cerībās 25. decembra rītā atver ledusskapi – un ir! Vēl ir rasols/rosols brokastīm! Ar visīstāko, vislabāko garšu.
"It's r*sols o'clock!" Cilvēki dalās ar slavenākā Ziemassvētku otrās dienas ēdiena bildēm (1)
Lai nu kā tur ar tiem pīrāgiem nabagiem, zirņiem un citiem obligātajiem 12 ēdieniem, sociālo tīklu lietotāju fotogrāfijas liecina, ka arī rasols/rosols nepazūd no latviešu Ziemassvētku galdiem. Galu galā, ja tā labi pacenšas, viens rasols/rosols ir modernā latvieša 12 ēdienu versija: dažā bagātīgākā gastronomijas meistardarbā var atrast arī vairāk nekā 12 sastāvdaļas!
Par "rasols" vai "rosols" gastronomiski lingvistiskajiem kariem šoreiz ne vārda – ir taču Ziemassvētku laiks. Vispār, tautā runā, ka slavenā un sen gaidītā Kolātes un Kursītes rasola/rosola grāmata Jaunajā gadā tiešām nonāks uz mūsu galdiem, un vēl runā, ka tās nosaukums būs tāds, kas izbeigs visus rasola/rosola karus uz visiem laikiem: "R*sols". Diezgan labs risinājums!
Rasols/rosols ir tradīcija. Un tradīcijas ir jākopj kārtīgi. Katrā ziņā - rasola/rosola nekad nevar būt par daudz! Kamēr ir, tikmēr jāēd – kaut līdz svētsvinīgām ciešanām!
It's r*sols o'clock!
— galda_lampa🌻 (@galda_lampa) December 23, 2023
Visiem priecīgas pārēšanās brīvdienas 🫶 pic.twitter.com/wLn0W3uUqc
Labi vismaz, ka meitas mājās īstas tradīcijas ir cieņā! 😃 pic.twitter.com/WdyiFgtRpD
— Evija Krastiņa (@evka30) December 25, 2023
Rasols/rosols ir mūsu dzīvesziņa, un tas ir kaut kas, ko latvietis arī svešumā neaizmirst un tur godā un galdā.
Mana franču ģimene ēd rosolu un prasa papildporcijas. 2021.g.Lieldienās visi viebās.
— Baibas mazdārziņš (@mazdarzinu) December 24, 2023
Ja tas nav Ziemassvētku brīnums, tad es nezinu, kas ir pic.twitter.com/eneIjlnp1d
Tas ir tik drausmīgi, kā svešās zemēs mēs aizmirstam savu kultūru. Tikko gandrīz uzliku uz galda rasolu BEZ dillītes garnējuma! Nu drausmas, nu… pic.twitter.com/7HCU5LDPpD
— Austra Javalde Darzina (@Austra) December 24, 2023
Vēl neizskaidrots, bet visiem zināms dabas (vai uzturzinātnes? Bet varbūt fizikas?) likums. Lai cik daudz rasola/rosola cilvēks apēd Ziemassvētku vakarā, pirmo Ziemassvētku rītā viņš nenormālā izsalkumā pirmajai metas virsū vēl neiztukšotajai vašbļodai ar rasolu/rosolu. Protams, arī otrās dienas speķa pīrādziņi un viegli apkaltušas biezpiena plātsmaizes ir īsts gardums, bet tas viss pēc tam, pēc tam.
Labrīt svētkos :)
— Inese Ejugbo 🇱🇻❤️🇺🇦 (@IneseEjugbo) December 25, 2023
Un kādas jums ir brokastis? pic.twitter.com/OcWSqa7Qr4
Šorīt tradicionālais Ziemassvētku rīta ēdiens - neapēstais rosols ar neapēstajiem pīrādziņiem.
— Dāvis Viļums (@DavisVilums) December 25, 2023
Skaidrs, kur rasola/rosola pozīcija, tur arī opozīcija.
Cilvēki mīļie- vai tiešām rosols ir svētku galda ideju virsotne?
— Māris B. (@Mris76965915) December 24, 2023
Visi par to runā it kā nebūtu citu ēdienu
Māri B., nu ko lai saka. Rasols/rosols droši vien nav latviešu pavārmākslas ideju virsotne. Nekāds "mišelins" te nebūs. Un skaidrs, ka ir arī citi ēdieni. Un tiem jābūt uz galda kā āmen baznīcā. Bet rasols/rosols...
Rasols/rosols nomierina. Un tas nav maz šajos nemierīgajos laikos, ho ho ho!
Ar šo dievu ēdiena šķīvi sūtu jums sveicienus Ziemassvētkos!
— Anastasija Tetarenko-Supe (@te_anastasija) December 25, 2023
Novēlu tviterim nākamgad pieņemt salātu dažādību un tos vienkārši ēst, nestrīdoties par "o", "a" un citād sastāvdaļām!
Ho-Ho-Ho!
🌲🌲🌲🌲🌲🌲 pic.twitter.com/qOqWvlvzS3