Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

"Tā ir pašnāvība." Ukraiņu karavīri par operāciju Dņepras kreisajā krastā (27)

Foto: Roman Atamanchuk/Shutterstock

Ukrainas jūras kājnieki uzskata, ka operācijas Dņepras upes austrumu krastā Hersonas apgabalā ir "pašnāvība" un "izšķērdība" sarežģīto apstākļu un lielo aizsardzības spēku zaudējumu dēļ, atsaucoties uz sešiem ukraiņu karavīriem, kuri piedalījušies šajās operācijās, vēsta "The New York Times".

Karavīri un jūras kājnieki raksturoja ofensīvu kā brutālu un veltīgu, jo ukraiņu karaspēka grupas tika sagrautas upes krastos vai ūdenī, pirms tās sasniedza otru krastu.

Militāristi apgalvoja - lielākajā daļā vietu Dņepras kreisajā krastā nebija kur nostiprināties. Pirmās pieejas parasti ir purvainas saliņas, ko pāršķeļ mazas upītes, vai pļavas, kas pārvērtušās par dubļu un ar ūdeni pildītu bumbu krāteru purvu.

Vairāki karavīri un jūras kājnieki runāja ar žurnālistiem, paužot bažas par lielajiem zaudējumiem un, viņuprāt, pārāk optimistiskajiem amatpersonu ziņojumiem par ofensīvas gaitu Hersonas kreisajā krastā.

Medija redzētie bezpilota lidaparāta uzņemtie kadri "apstiprināja karavīru liecības par spēcīgajiem Krievijas gaisa triecieniem, kas iznīcināja mājas un pārvērta upes krastu dubļu un salauztu koku masā".

Prezidents Volodimirs Zelenskis un citas amatpersonas paziņoja, ka jūras kājnieki ir nostiprinājušies Dņepras austrumu krastā.

Taču jūras kājnieki un armijas virsnieki, kas tur bijuši, apgalvo, ka šie ziņojumi pārspīlē reālo situāciju.

"Tur nav nekādu pozīciju. Nekāda novērošanas posteņa vai pozīcijas. Tur nav iespējams nostiprināties. Tur nav iespējams pārvietot aprīkojumu. Tā pat nav cīņa par izdzīvošanu. Tā ir pašnāvība," sacīja viens no laikraksta intervētajiem vārdā Oleksijs.

Viņa bataljonu sagrāva ukraiņu komandas sliktā apmācība un loģistika. Oleksijs sacīja, ka ievainotie tika atstāti, jo trūka laivu, un skarbie apstākļi iedragāja karavīru morāli un savstarpējo atbalstu.

"Cilvēki, kas tur nonāk, nav psiholoģiski sagatavoti. Viņi pat nesaprot, kur viņi dodas. Komanda, kas viņus turp nosūta, viņiem to nepastāsta," sacīja militārpersona.

Oleksijs piekrita ļaut laikrakstam publicēt savu stāstu, jo bija neapmierināts ar zaudējumiem.

Jūras kājnieks Maksims, kurš atveseļojās slimnīcā pēc ievainojuma, kas gūts novembrī Kriņkos, stāsta, ka Krievijas gaisa triecieni un tanku, artilērijas un mīnmetēju apšaude bija tik intensīva, ka viņa vienība nespēja izkļūt no pagrabiem, kur karavīri bija patvērušies.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu