Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Gods kalpot Latvijai!" Valsts augstākās amatpersonas Lāčplēša dienā īpaši sveic karavīrus un brīvības cīnītājus

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (centrā) Ādažu militārās bāzes apmeklējuma laikā.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (centrā) Ādažu militārās bāzes apmeklējuma laikā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts prezidents šodien apmeklēs dažādus Lāčplēša dienai veltītus pasākumus. Pirms oficiālo norišu sākuma, Rinkēvičs dienu iesāka ar īsu, bet sirsnīgu novēlējumu Latvijai 11. novembra svētkos. Arī citas valsts augstākās amatpersonas dienu iesāka ar Lāčplēša dienas sveicieniem.

"Sveicu visus Lāčplēša dienā, paldies karavīriem, robežsargiem, zemessargiem un policistiem, kuri sargā mūsu valsts robežu un drošību!

Īpašs sveiciens mūsu jaunajiem lāčplēšiem – Valsts aizsardzības dienesta karavīriem!

Gods kalpot Latvijai!"

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds svētkos aicina uz saliedētību un lepnumu par mūsu valsti! 

"Šodien, Lāčplēša dienā, atzīmējam 104. gadadienu kopš Latvijas armijas izšķirošās uzvaras Neatkarības karā.

Šī ir tā diena, kad godinām katru, kurš atdeva savu dzīvību, sargājot Latvijas zemi un tautu. Arī šodien Latvijas neatkarības stūrakmens ir mūsu cilvēki.

Tas ir ikviens, kuram dārga mūsu zeme, mūsu tauta, tas ir ikviens, kurš iestājies zemessardzē, valsts aizsardzības dienestā, vai kļuvis par profesionālā dienesta karavīru.

Tas ir ikviens, kurš gatavs aizsargāt Latviju no pirmā centimetra. Būsim saliedēti un lepni par savu valsti! Sargāsim Latviju kopā!"

Latvijas karavīrus un brīvības cīnītājus godina Ministru prezidente Evika Siliņa.

"Mūsu karavīri – Latvijas gods un lepnums!

Mūžīga pateicība Latvijas brīvības cīnītājiem un visiem varoņiem, kuri stāvējuši un krituši par mūsu valsti un tautu.

Paldies Latvijas karavīriem par to, ka esat mūsu brīvības sardzē! Sveicu Lāčplēša dienā!"

Arī ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš īpaši sveicis Nacionālos bruņotos spēkus.

"Latvijas brīvība un demokrātija ir drošībā, pateicoties mūsu karavīru drosmei, pašaizliedzībai un tēvzemes mīlestībai.

No sirds sveicu mūsu bruņotos spēkus Lāčplēša dienā! Lai skaisti patriotisma svētki ikkatra sirdī, ģimenē, mājā!"

Lāčplēša dienas aizsardzības nozares rīkotā programma sākās ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Domā plkst. 9, kur piedalījās arī Saeimas deputāti.

Pēc dievkalpojuma plkst. 11 aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš nolika vainagus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.

Pasākumā piedalījās arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Siliņa.

Vēlāk plkst. 12 pie Brīvības pieminekļa un plkst. 13 pie Rīgas pils – svinīgā goda sardzes maiņa. Pasākumā pie Rīgas pils piedalīsies arī Valsts prezidents.

Savukārt plkst. 18 Rīgas Brāļu kapos notiks svinīgā vakara junda, lai godinātu Latvijas Neatkarības karā kritušo karavīru piemiņu. Arī šajā pasākumā piedalīsies Valsts prezidents.

Vienlaikus plkst. 18 koncertzālē "Lielā ģilde" norisināsies Lāčplēša dienas koncerts "Brīvības skaņas", kur uzstāsies Zemessardzes orķestris ar diriģentu majoru Andi Kareli un solistiem.

Savukārt no plkst. 16 līdz 19 laukumā pie Latvijas Kara muzeja notiks jauno mūzikas grupu koncerts "Tu esi mana Latvija!".

Tāpat laika posmā no 11. līdz 18.novembrim ikviens interesents ir aicināts apmeklēt Latvijas Kara muzeju, kur notiks tematiskas ekskursijas, lekcijas, dažādas nodarbības, kas saistītas ar Latvijas neatkarības vēsturi, kā arī būs iespēja izzināt savas dzimtas vēsturi.

Laukumā pie Latvijas Kara muzeja no plkst.9 līdz 22 būs apskatāma Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstāde.

Patriotu mēnesī aizsardzības nozare aicina pie apģērba spraust sarkanbaltsarkanu lentīti.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums - Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi - "Par Latviju". Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums. 11.augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu