Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Ukraina būs mūsu". Lukašenko izsakās, ka sabiedroto atbalsts kara plosītajai valstij mazinās (4)

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko.
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko izteicies, ka Ukraina "būs mūsu", ka ASV Ukrainas jautājumi paliekot mazsvarīgāki un ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis gatavojoties pamest valsti, raksta ukraiņu medijs "Unian", atsaucoties uz Baltkrievijas kontrolēto ziņu aģentūru BelTa. 

Kā raksta BelTa, Lukašenko paudis, ka atbalsts Ukrainai mazinās Izraēlas un "Hamās" kara dēļ. Viņš arī uzskata, ka Ukrainas sabiedrotie no Ukrainas novērsīšoties.   

"Ukraina būs mūsu. Šī Ukraina nevienam nav vajadzīga. Brīdināju, kad sākās karš, zvanīju Zelenskim: "Volodja, klausies manī, pieredzējušā personā... Tiklīdz kaut kur būs kaut kādas nekārtības, viņi par tevi aizmirsīs." Un kas notiek? Ukraina nonāk otrajā plānā," Baltkrievijas diktators sacījis. 

Lukašenko piebildis, ka "ir jādomā ar galvu, pirms ievelciet valsti šādā vai citā piedzīvojumā."

Baltkrievijas diktators izteicies, ka ASV atrodas tālu ka "šis ir mūsu reģions", tāpēc ASV politikā ar Ukrainu saistītie jautājumi esot "nogulsnes, duļķes, duļķes..."

Baltkrievijas diktators piebildis, ka, raugoties uz Rietumu politiķiem, viņam "dažreiz gribas raudāt", sakot: "viņi nedomā par cilvēkiem".

Lukašenko arī esot izteicies, ka Zelenskis grasoties pamest valsti. 

Kā ziņots, republikāņu vadītā Pārstāvju palāta ceturtdien, 2. novembrī, pieņēma likumprojektu par palīdzību Izraēlai 14 miljardu ASV dolāru apmērā, pretēji ASV prezidenta Džo Baidena prasībai neiekļaujot tajā jaunu finansējumu Ukrainai un citām prioritātēm.

Likumprojektu atbalstīja gandrīz visi republikāņi, kā arī daži demokrāti.

Šis likumprojekts, kas paredz palīdzību Izraēlai, samazinot finansējumu ASV federālajam nodokļu dienestam, gandrīz droši tiks noraidīts Senātā, kur vairākums ir demokrātiem.

Turklāt Baidens ir draudējis uzlikt veto šim likumprojektam, ja nebūs ņemtas vērā Ukrainas intereses.

Baltais nams ir pieprasījis lielāku un daudzpusīgāku palīdzības paketi 106 miljardu dolāru apmērā, kur būtu paredzēts atbalsts gan Izraēlai, gan Ukrainai, kā arī humānā palīdzība Gazas joslai un papildu finansējums ASV un Meksikas robežas aizsardzībai.

ASV Kongresā gan demokrāti, gan republikāņi vēlas nekavējoties sniegt militāru palīdzību Izraēlai tās karā pret grupējumu "Hamās", bet šādas vienprātības nav jautājumā par palīdzību Ukrainai.

Savukārt Vācijas kanclers Olafs Šolcs iepriekš ir sacījis, ka Vācijas palīdzība Izraēlai atbalstu Ukrainai neietekmēs. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu