Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Tie nav radušies normālas darbības rezultātā." Somijas valdība komentē gāzes vada bojājumus

Foto: Ekrānuzņēmums no preses konferences/Iltalehti

10. oktobrī plkst. 17.30 Somijas valdība preses konferencē ziņoja par jaunāko informāciju saistībā ar 8. oktobrī konstatētajiem bojājumiem Somiju un Igauniju savienojošajā zemūdens gāzes vadā.

Somijas premjerministrs Peteri Orpo preses konferences sākumā atklāja, ka atbildīgās iestādes ir atradušas bojājuma vietu, kas atrodas Somijas ekonomiskajā zonā.

"Pēc provizoriskā novērtējuma, bojājumi nevarēja rasties normālas lietošanas vai spiediena svārstību rezultātā. Visticamāk, bojājums ir ārējas darbības rezultāts. Somijas varas iestādes ir sākušas lietas izmeklēšanu," sacīja Orpo.

Orpo norāda, ka valdība ir rūpīgi sekojusi situācijai kopš bojājumu konstatēšanas brīža.

"Ar Igaunijas premjerministri Kallasu sazinājos jau svētdien, un komunikācija turpinājusies arī pirmdien un šodien."

Premjerministrs uzskata, ka ir svarīgi, lai valdība ar situāciju un tās izmeklēšanu apietas uzmanīgi, kā arī norāda, ka ir īpaši apmierināts ar Somijas iestāžu reakciju un rīcību.

Somijas policijas pārstāvji uzsver, ka izmeklēšana ir tikai sākuma stadijā.

"Mēs noskaidrosim, vai bojājumi veikti apzināti, vai tiem ir kāds cits iemesls. Šobrīd šķiet, ka sakaru kabelis bojāts Igaunijas ekonomiskajā zonā, tādēļ šo bojājumu izmeklēšanu vada Igaunijas varasiestādes.

Mēs jau esam sazinājušies ar Igauniju un turpināsim sadarbību."

Somijas Ekonomikas un nodarbinātības ministrijas Enerģētikas departamenta ģenerāldirektors Riku Hutunens stāsta, ka "Gasgrid Finland" vērtējumā bojājumi nav radušies normālas darbības rezultātā.

"Tā kā bojājumi ir ļoti nopietni, to novēršana prasīs vairākus mēnešus. Taču gāzes padeve ir stabila un tiks nodrošināta."

Atbildot uz mediju jautājumu par to, vai ir pamats aizdomām, ka aiz bojājumiem stāv Krievija, Somijas amatpersonas norādīja, ka "ir svarīgi, lai lieta tiktu rūpīgi izmeklēta un lai šajā posmā netiktu izdarīti pāragri secinājumi."

To pašu atkārtoja arī likumsargi.

"Izmeklēšana ir tikai sākuma stadijā. Viens no galvenajiem mērķiem ir noskaidrot, kurš vai kas radījis bojājumus. Mēs nespekulēsim."

Orpo arī norāda, ka pasaules politiskās situācijas dēļ Somija ir veikusi nepieciešamos sagatavošanās darbus un uztur "paaugstinātu modrību". 

"Šāda veida situācijas nevar būt pārsteigums. Uz šādiem gadījumiem attiecas īpaši drošības pasākumi.

Visi saprot, ka tas ir nopietns jautājums. Ja infrastruktūra bojāta no ārpuses, tad lieta ir pareizi jāizmeklē. Runājot par NATO, prezidents Nīniste ir paziņojis par savu sarunu ar NATO ģenerālsekretāru Stoltenbergu."

Šobrīd noplūdes vietas tuvumā notiek tehniskā izmeklēšana.

"Noskaidrosim, vai tas ir, piemēram, individuāls bojājums. Mēs arī noskaidrosim šo bojājuma rašanās laika logu un uzzināsim, kāda varētu būt saistība starp gāzes vada un komunikācijas kabeļa bojājumiem," stāsta Somijas izmeklēšanas dienesta pārstāvis Timo Kilpelejens.

"Pēc mūsu zināšanām, šajā apgabalā ap bojājumu rašanās laiku nav bijuši seismoloģiski notikumi. Pašlaik nekas neliecina par sprādzienu," norāda robežsardzes pārstāvis Marku Hasinens.

Premjerministrs Orpo apliecina, ka somiem nav pamata uztraukumam saistībā ar dabasgāzes pieejamību.

Somijas Ģenerālštāba komandieris Janne Husko norāda, ka Somijai nav arī militāru draudu.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka saistībā ar 8. oktobrī konstatētajiem bojājumiem "Balticconnect" zemūdens infrastruktūrā 10. oktobrī izskanējušas versijas par ārēju spēku, iespējams, Krievijas iesaisti.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien vietnē "X" ("Twitter") komentēja ziņas par Somijas un Igaunijas zemūdens infrastruktūras bojājumiem un pauda atbalstu sabiedrotajiem.

"Esam ļoti satraukti par ziņām, ka gāzes vada un datu kabeļa starp Somiju un Igauniju bojājumu cēlonis ir ārēja darbība. Gaidām izmeklēšanas rezultātus. Es izsaku mūsu solidaritāti un atbalstu Somijai un Igaunijai," sacīja Rinkēvičs.

Iepriekš arī Somijas prezidents Sauli Nīniste vietnē "X" ("Twitter") komentējis Somijas un Igaunijas gāzes vada "Balticconnector" bojājumus, kā arī atklājis, ka sazinājies ar NATO kolēģiem. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs arī publiski paudis viedokli par situāciju somu līcī.

"Zemūdens infrastruktūras bojājumi tiek uztverti nopietni, un to cēloņi tiek pētīti jau kopš svētdienas. Valsts vadība tiek informēta par situāciju.

Ir ticams, ka gan gāzes caurules, gan komunikācijas kabeļa bojājumi ir ārēju spēku iejaukšanās rezultāts. Bojājumu cēlonis vēl nav skaidrs, izmeklēšana turpinās, sadarbojoties Somijas un Igaunijas iestādēm.

Mēs arī uzturam kontaktu ar mūsu sabiedrotajām valstīm un partneriem. Šodien es runāju ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. NATO ir gatava sniegt palīdzību izmeklēšanā.

Somija ir sagatavojusies, un mūsu gatavības līmenis ir labs. Šie notikumi neietekmēs mūsu energoapgādes drošību."

Savstarpējo komunikāciju savā "X" ("Twitter") kontā apstiprināja arī Stoltenbergs.

"Runāju ar prezidentu Sauli Nīnisti par nodarītajiem bojājumiem zemūdens infrastruktūrai starp Igauniju un Somiju. NATO sniedz sev pieejamo informāciju un ir gatava atbalstīt savus sabiedrotos."

Šodien plkst. 17.30 paredzēta Somijas valdības preses konference par gāzes vada bojājumiem.

Pēc Somijas ārlietu un drošības avota teiktā, Somijas valdībai un Aizsardzības spēkiem ir aizdomas, ka Krievija uzbrukusi gāzes vadam "Balticconnector" starp Somiju un Igauniju, raksta "Postimees", atsaucoties uz somu izdevumu "Iltalehti".

Otrdien somu medijs "Iltalehti" ziņoja, ka valdībai un Aizsardzības spēkiem ir aizdomas, ka Krievija uzbrukusi gāzes vadam starp Somiju un Igauniju. Somijas Aizsardzības spēki šobrīd izmeklē gāzes vada bojājumus.

Avoti valdībā medijam apstiprināja, ka premjerministra Peteri Orpo valdība rīkos papildu preses konferenci par drošības situāciju, par kuru precīza informācija iepriekš bija stingri klasificēta un zināma tikai valsts augstākajām amatpersonām.

Saskaņā ar Somijas valdības paziņojumu presei varas iestādes ir atklājušas "Balticconnector" gāzes vada bojājuma vietu. Turklāt konstatēti bojājumi sakaru kabelī starp valstīm.

Tiek lēsts, ka gāzes vads nedarbosies vairākus mēnešus.

"Lai gan vēl daudz kas ir jānoskaidro, Milošs Gapinskis septembra vidū mūsu Kaļiņingradas militārā stāvokļa rubrikā "Kaliningrad Military Digest" rakstīja par Krievijas hidrogrāfijas kuģa "Sibirjakov" kustību "Balticconnector" apkārtnē," Konrāds Muzika, neatkarīgs aizsardzības analītiķis un "Rochan Consulting" direktors, rakstīja sociālajā tīklā "X" ("Twitter"). "Mēs nerādam ar pirkstiem, bet ļoti iespējams, ka krievi novēroja cauruli."

Somiju un Igauniju savienojošais zemūdens gāzesvads 8. oktobrī tika slēgts, jo tajā konstatēts neierasts spiediena kritums, paziņoja Somijas gāzes sistēmu operators "Gasgrid" un Igaunijas operators "Elering".

"Es nevēlos spekulēt par noplūdes cēloni," ziņu aģentūrai "Reuters" svētdien sacīja "Gasgrid" pārstāvis. Viņš paziņoja, ka cauruļvads ir izolēts, lai novērstu lielāku gāzes noplūdi.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu