Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

"Ēdienu, ko piegādāju klientiem, es pats bieži vien neēstu." PVD konstatē antisanitārus apstākļus vairākās ēdienu gatavošanas vietās

Raksta foto
Foto: Taavi Sepp

Mobilajās lietotnēs "Bolt Food" un "Wolt" pasūtītie ēdieni dažkārt esot gatavoti ne vien sanitārajām normām neatbilstošos apstākļos, bet pat, tā sauktajās, "kaktu virtuvēs". Tās ir telpas, kurās oficiālā funkcija neparedz ēdiena gatavošanu, tātad ir liegums to darīt bez saskaņojuma, šādu vērtējumu raidījumam "360TV ZIŅneši" pauda Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). 

PVD inspektori nesen konstatēja vairākus pārkāpumus kādā adresē Čaka ielā. Telpām oficiāli bija reģistrēta tikai viena lietošanas atļauja - tirdzniecības vieta, veikals. Patiesībā tur bija ierīkota komerciālā virtuve, kurā gatavoja ēdienus. Tos "Wolt" un "Bolt Food" kurjeri izvadāja klientiem. PVD šīs sauc par "kaktu virtuvēm", jo nebija izņemta atļauja darbībām ar ēdiena gatavošanu.

"Te bija telpas mīklas sagatavošanai, picu cepšanai," saka inspektore Alīna Bērziņa.

Inspektori raidījuma klātbūtnē secināja, ka uzņēmums telpās Čaka ielā vairs nedarbojas. Nākošajā dienā pēc sižeta filmēšanas no durvīm bija arī noplēstas "Bolt Food" un "Wolt" identificējošās uzlīmes.

PVD ar nožēlu atzīst, ka izķert katru jauno "kaktu virtuvi" esot pagrūti. Lielākoties pārbaudes reidi notiek pēc iedzīvotāju ziņojumiem.

"Bieži ir tā, ka pēc pieķeršanas veiklie darboņi pārceļas uz citām telpām un darbojas jau ar citu nosaukumu," saka PVD pārstāvis Intars Saušs.

Arī intervētais ēdienu velokurjers stāsta, ka viņu reiz samulsināja izsaukuma vieta, kur ēdiens ticis gatavots un jāpaņem – daudzdzīvokļu māja. Maisiņš ar klientam domāto ēdienu bija uzkarināts uz dzīvokļa durvīm.

Ēdienu piegādes kurjeru daudz vairāk gan satraucot novērotie antisanitārie apstākļi daļā ātrās ēdināšanas uzņēmumu, kas oficiāli ir PVD reģistrēti: "Klienti, kas lietotnēs pasūta ēdienu, pat nevar iedomāties, kādos apstākļos dažkārt viņu kārotais mielasts patiesībā ir ticis gatavots. Ēdienu, ko piegādāju klientiem, es pats bieži vien neēstu."

Kurjers runā galvenokārt par kebabu gatavošanas vietām.

PVD inspektori regulāri dodas pārbaudēs uz dažādām ātrās ēdināšanas vietām Rīgā un bieži konstatē neatbilstības, piemēram, antisanitāri un ēdiena gatavošanai piemēroti apstākļi.

"Wolt" vadītāja Baltijā pienākumu izpildītājs Mantas Lomsargis akcentē: "Uzņēmums "Wolt" sadarbojas tikai ar tiem restorāniem, kuri atbilst visām likumdošanas un valsts prasībām un kuriem ir izsniegtas atbilstošas atļaujas (licences). Visas nepieciešamo dokumentāciju un atļaujas pārbaudām vēl pirms sadarbības līguma slēgšanas. Ja "Wolt" klients saņemot preci uzskata, ka tā nav piegādāta pienācīgā kvalitātē (kā tas jau ir bijis iepriekš) aicinām sazināties ar "Wolt" Klientu apkalpošanas centru."

Arī "Bolt Food" administrācijas parstāvji apgalvo, ka ēdienus klientiem piegādajot godprātīgi: "Restorāni un kafejnīcas, kuri ir mūsu sadarbības partneri, atbild par higiēnas prasībām virtuvē. Ja mums rodas pamatotas aizdomas vai saņemam kādu sūdzību no klienta, mēs, protams, ar sadarbības partneri sazināmies un noskaidrojam apstākļus. Tāpat arī pirms kurjerpartneris uzsāk piegādes pakalpojumus ar mūsu platformas palīdzību, persona tiek iepazīstināta ar higiēnas prasībām un noteikumiem."

Taču "Bolt Food" un "Wolt" komentāri ne vienmēr saskan ar patieso situāciju. 

"360TV ZIŅneši" uzrunātais ēdienu izvadāšanas kurjers ieteica PVD inspektoriem aiziet pārbaudē uz kādu ēdienu gatavošanas vietu Matīsa ielā. Tā esot populāra vieta, no kurienes kurjeri paņem ēdienu vešanai klientiem. PVD devās pārbaudē un tik tiešām atklāja pārkāpumus.

"Konstatējām dažādus higiēnas prasību pārkāpumus telpu iekārtojumā un inventāra tīrībā. Par konstatēto ir uzsākts administratīvo pārkāpumu process," raidījumam saka Raimonds Tukišs, PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītājs.

Pēc PVD uzņēmumu reģistra datiem Rīgā "Bolt Food" sniedz pakalpojumu 341 uzņēmumam, "Wolt" - 366 uzņēmumiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu