Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Spānijas izlases futbolistes pārtraukušas valstsvienības boikotēšanu

Spānijas izlases futbolistes
Spānijas izlases futbolistes Foto: AFP / Scanpix

Pēc valdības solījumiem iesaistīties Spānijas Futbola federācijas (RFEF) strukturālajās izmaiņās lielākā daļa no Spānijas izlases futbolistēm pārtraukušas boikotu un gatavas pārstāvēt valstsvienību.

Divas Pasaules kausa ieguvējas Mapi Leona un Patri Giharro izlēmušas izlasi pamest, pēc tam kad saņēma valdības garantijas, ka pret viņām netiks piemērotas sankcijas un sodi. Pārējās spēlētājas palika izlases rīcībā. Viņām tika solīts, ka daļa viņu prasību pēc reformas tiks izpildītas.

Spānijas sporta likumā atrunāts, ka par atteikšanos spēlēt izlasē pēc izsaukuma var piemērot no 3000 līdz 30 000 eiro naudas sodu, kā arī diskvalifikāciju no diviem līdz 15 gadiem.

Kā zināms, otrdienas vēlā vakarā sākās sanāksme, kura piedalījās Sporta ministrijas pārstāvji, RFEF amatpersonas un galvenā trenere Montserrata Tomē. Sapulce noslēdzās vien ap pieciem no rīta, tomēr tajā panāktās vienošanās vai kādas detaļas atklātas netiek.

Spānijas sporta ministrs un Augstākās sporta padomes prezidents Viktors Frankoss, paziņoja, ka "sirsnīgo sanāksmju" rezultātā tika izveidota komiteja, kurā bija iesaistīti spēlētāji, federācija un valdība.

Frankoss sacīja, ka panāktajām vienošanām jāveicina dzimumu līdztiesības politikas virzība un vienlīdzīgs atalgojums, kā arī jāveicina strukturālas izmaiņas sieviešu futbolā. Tomēr viņš nepaziņoja, vai federācijā sekos kādas atlaišanas.

Viena no streikojošo spēlētāju prasībām bija atbrīvot no amata pagaidu RFEF prezidentu Perdo Roču, bet prasības par Tomē atlaišanu neesot bijušas.

Jau ziņots, ka daudzas Spānijas futbolistes, tajā skaitā visas šī gada Pasaules kausa uzvarētājas, iepriekš paziņoja, ka nespēlēs izlasē, kamēr RFEF vadīs Luiss Ruvjaless, kurš pēc čempionāta fināla bez futbolistes piekrišanas noskūpstīja Jenni Ermoso uz lūpām.

Ruvjaless pēc tiepšanās tomēr pagājušajā nedēļā atkāpās no federācijas prezidenta amata, taču izlases spēlētājas solīja turpināt boikotu, pieprasot pārmaiņas RFEF. Tas gan nebija šķērslis jaunajai izlases galvenajai trenerei Montserratai Tomē pirms UEFA Nāciju līgas mačiem 23 kandidāšu sastāvā iekļaut 15 Pasaules kausa dalībnieces.

Spānijas izlases sastāvs dalībai Nāciju līgā bija jānosauc jau piektdien, tomēr tas nesaskaņu dēļ ar spēlētājām līdz šim nav izdarīts.

Spānijas sieviešu izlasei Nāciju līgā jau piektdien, 22.septembrī viesos jāspēlē ar Zviedrijas valstsvienību, bet 26.septembrī savā laukumā jāuzņem Šveices futbolistes.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu