Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Ķīnas blogeri Mariupolē dzied "Katjušu" uz ēkas drupām, kur okupanti nogalināja 600 cilvēku

Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Ķīnas blogeru grupa nelegāli ieradusies okupētajā Mariupolē, tāpēc Ukrainas Ārlietu ministrija ierosina ieceļošanas aizliegumu Ukrainā visiem Ķīnas "ceļojošajiem" blogeriem, vēsta Ukrainas mediji.

"Pēc pieejamās informācijas okupētajā pilsētā [Mariupolē] ieradusies Ķīnas blogeru grupa. Viņu ierašanās ir nelikumīga. Tas rupji pārkāpj Ukrainas likumdošanu, kas regulē ārzemnieku iespējas šķērsot Ukrainas robežu," viņš vēstīja.

Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Oļegs Nikolenko uzsvēra, ka Ukraina ciena Ķīnas teritoriālo vienotību un gaida, ka Ķīna paskaidros tās pilsoņu uzturēšanās mērķi Mariupolē, kā arī veidu, kādā viņi iekļuva okupētajā Ukrainas pilsētā.

Viņš dalījās arī ar video, kurā ķīniešu "operdziedātājs" Fans Vans izpilda dziesmu "Katjuša" uz Mariupoles Drāmas teātra drupām, kur Krievijas armija nogalināja vairāk nekā 600 nevainīgus cilvēkus.

Dziesma ir par meiteni Jekaterinu, kura upes krastā raksta vēstuli savam mīļotājam, kurš aizstāv dzimteni. Dziesma kļuva par neoficiālu Lielā Tēvijas kara simbolu, kā arī par simbolu Sarkanās armijas uzvarai pār nacistisko Vāciju un Uzvaras dienas svinību sastāvdaļu.

Krievijas kara aviācija 16. martā sabombardēja Mariupoles Drāmas teātri. Kā iepriekš paziņoja Mariupoles pašvaldība, bombardēšanā dzīvību zaudēja aptuveni 300 mierīgo iedzīvotāju, kas teātrī vairāk nekā nedēļu centās patverties no Krievijas uzbrukuma.

Savukārt AP žurnālisti, balstoties uz 23 izdzīvojušo, glābēju un par dzīvi teātra pagrabā informēto liecībām, rekonstruēja notikumus. Tāpat žurnālisti veidoja ēkas trīsdimensionālu  modeli, kuram izmantoja aculiecinieku liecības, divus ēkas plānus, fotogrāfijas un video no patvertnes un ekspertu viedokli.

Vienlaikus ziņu aģentūra uzsver, ka cilvēki teātrī nepārtraukti nāca un gāja, izdzīvojušo atmiņas ietekmē smagie pārdzīvojumi, tādēļ precīzu upuru skaitu noteikt ir neiespējami.

Notikumu rekonstrukcija atspēko Krievijas puses apgalvojumus, ka Mariupoles Drāmas teātri iznīcināja Ukrainas spēki vai arī tajā atradās ukraiņu militārā bāze. Neviens no lieciniekiem nebija redzējis ukraiņu karavīrus darbībā ēkas iekšienē, bet nevienam no viņiem nebija šaubu, ka Krievijas spēki apzināti iznīcināja civilu mērķi ar bērniem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu