"Ja persona nav motivēta šķirot atkritumus, ir svarīgi, lai tā vismaz nesabojā to, ko citi ir labi sašķirojuši, citādi lielāks rēķins un sods būs jāmaksā visiem. Tiem, kuri ir izvēlējušies nešķirot, visi atkritumi ir jāmet tikai un vienīgi sadzīves atkritumu konteinerā. Savukārt tiem, kuri vēl šaubās vai kuriem šķiet, ka šķirošana ir sarežģīta un laikietilpīga, esam sagatavojuši nelielu špikeri," saka Stankevičs.
Špikeris ir pieejams arī vietnē www.skiroviegli.lv, taču zemāk apkopoti atkritumi, kas visbiežāk rada jautājumus un neskaidrības.
Iepakojumu konteinerā izmet čipsu un kafijas pakas, krējuma un jogurta trauciņus, piena un kefīra iepakojumus, olu iepakojumus, šampūna un citas plastmasas pudelītes. Būtiski, lai iepakojumi šajā konteinerā nonāk tīri – tos vajadzētu izskalot vai atbrīvot no ēdiena atliekām.
"Var gadīties, ka iedzīvotāji ir centušies šķirot, taču sanācis izmest plastmasas pudeli vai iepakojumu, kurā ir ēdiena paliekas vai šķidrums. Tas diemžēl var radīt darvas karoti medus mucā, proti, viens šāds atkritums var sabojāt pārējo šķiroto saturu, jo pārstrādei ir svarīgi, lai iepakojums ir sauss.
Turklāt jāpatur prātā, ka paiet laiks, kamēr krējuma vai jogurta trauciņš nonāk līdz pārstrādei, un mēs varam iztēloties, kā smako ēdiena paliekas un kādus kustoņus tās pievilina," pauž Stankevičs.
Atkritumu apsaimniekotājs visus savāktos dalīti šķirtos atkritumus pāršķiro vēlreiz, un šajā posmā tiek nodalīti materiāli, kurus var pārstrādāt un izmantot atkārtoti vai nodot uzņēmumiem, kas, tos dedzinot, rada siltumenerģiju. Piemēram, čipsu, kafijas un olu iepakojumi nav pārstrādājami otrreiz, tāpēc tos nodod sadedzināšanai.