Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Mēnesi pēc "labības darījuma" izjukšanas Ukrainas ostu pa pagaidu koridoru pamet pirmais kuģis

"Joseph Schulte" pamet Odesu
"Joseph Schulte" pamet Odesu Foto: AP/Scanpix

Pagaidu koridoru tirdzniecības kuģiem uz Odesas ostām un no tām izmantojis pirmais kuģis. "Josef Schulte" (Honkongas karogs) atradās Odesas ostā kopš 2022. gada 23. februāra. Tagad tas ir atstājis Ukrainas krastu un ir ceļā uz Bosforu, ziņo "Unian", atsaucoties uz Ukrainas infrastruktūras ministra Oleksandra Kubrakova teikto.

Uz kuģa atrodas vairāk nekā 30 000 tonnu liela krava (2114 konteineri), no kā lielākā daļa ir pārtika.

Ministrs uzsvēra, ka koridors galvenokārt tiks izmantots to kuģu evakuācijai, kas atradās Ukrainas Čornomorskas, Odesas un Pivdennijas ostās Krievijas pilna mēroga iebrukuma brīdī.

Kubrakovs precizēja, ka pagaidu maršruti civilo kuģu kustībai uz un no Ukrainas Melnās jūras ostām sāka darboties no 8. augusta.

Pēc viņa teiktā, Ukraina šo maršrutu ierosinājusi savā aicinājumā Starptautiskajai Jūrniecības organizācijai (SJO). SJO padome atzīst Ukrainas starptautiskās tiesības uz komerciālo kuģošanu un aicina Krieviju pārtraukt jebkādus draudus un ievērot starptautiskās konvencijas.

Pēdējo reizi saskaņā ar graudu līgumu kuģis no Odesas ostas izgāja 16. jūlijā.

"Pēc "labības darījuma" neveiksmes Krievijas Federācija ķērās pie sistēmiskiem gaisa uzbrukumiem ostas infrastruktūrai, lai apturētu Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu. Tajā pašā laikā notiek spekulācijas un provokāciju mēģinājumi Melnajā jūrā, lai ietekmētu kuģus Ukrainas ostās," uzsvēra ministrijas vadītājs.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu