Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Nopludināts video šķietami apstiprina Prigožina atrašanos Baltkrievijas militārajā nometnē

Ekrānuzņēmums no Baltkrievijā uzņemta video, kurā redzams Prigožins
Ekrānuzņēmums no Baltkrievijā uzņemta video, kurā redzams Prigožins Foto: AP/Scanpix

Šķiet, ka ar "Vagner" algotņu grupējumu saistītajos "Telegram" kanālos ievietotajā video redzams, ka grupējuma priekšnieks Jevgeņijs Prigožins atrodas Baltkrievijā, ziņo BBC.

Video redzams, kā viņš uzņem jaunos kaujiniekus un nesenos notikumus Ukrainas frontes līnijā raksturo kā "apkaunojumu".

Viņš arī dod mājienus, ka "Vagner" vēlāk varētu atkal pievienoties karadarbībā.

Šķiet, ka video arī apstiprina Baltkrievijas apgalvojumu, ka "Vagner" kaujinieki tagad darbojās kā valsts armijas militārie instruktori.

Šie būtu pirmie kadri ar Prigožinu, kas redzēti kopš "Vagner" jūnija beigās sarīkotā militārā dumpja Krievijā.

Video uzņemts vājā apgaismojumā, tajā redzams, kā Prigožins stāv asfaltētā laukā, ko ieskauj koki un būves, kas izskatās pēc noliktavām un teltīm.

"BBC Verify" ir pārliecināti, ka telšu, koku un ēku izvietojums atbilst militārās nometnes rietumu malā esošajam izvietojumam.

Fonā redzami daudzi cilvēki kamuflāžā un dzirdamas gaviles.

Neskatoties uz slikto apgaismojumu, Prigožins ir gandrīz atpazīstams pēc viņa silueta, un krievvalodīgie, kas ir pazīstami ar viņa iepriekšējiem izteikumiem, saka, ka balss un runas maniere nepārprotami pieder viņam.

Videoklipā Prigožins saka, ka kaujinieki Ukrainā "cienījami cīnījās" un "ļoti daudz izdarījuši" Krievijas labā, un asi kritizē pašreizējo kara gaitu.

"Tas, kas pašlaik notiek frontē, ir apkaunojums, kurā mēs nevēlamies piedalīties, un mums jāgaida, līdz varēsim pilnībā parādīt savu spēku," viņš saka.

Viņš turpina, ka "ir pieņemts lēmums palikt šeit, Baltkrievijā, uz noteiktu laiku", un vāgnerieši izmantos šo laiku, lai padarītu Baltkrievijas armiju par "otru labāko armiju pasaulē".

"Vagner" priekšnieks arī dod mājienus, ka viņa kaujinieki "turpinās gatavoties" un, iespējams, atgriezīsies Ukrainas frontes līnijās, "kad būsim pārliecināti, ka nebūsim spiesti apkaunot sevi un savu pieredzi".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu