Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Beigsim šķobīties!" Starptautiskā sabiedrība asi reaģē uz Krievijas teroraktu Odesā (5)

Sieviete, kuras dēls tika nogalināts Krievijas realizētajā Odesas apšaudē uz 20. jūliju
Sieviete, kuras dēls tika nogalināts Krievijas realizētajā Odesas apšaudē uz 20. jūliju Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā sabiedrība – politiķi, žurnālisti, vēsturnieki, rakstnieki – sociālajos tīklos pauž savu nosodījumu un sašutumu par Krievijas 19. jūlija naktī veikto uzbrukumu Ukrainas pilsētai Odesai, kā arī 60 000 tonnu labības iznīcināšanu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pēc pagājušās nakts uzbrukumiem Odesai tvītoja: "krievu teroristi turpina centienus iznīcināt dzīvi mūsu valstī."

"Diemžēl ir ievainotie un mirušie... Izsaku līdzjūtību tuviniekiem un draugiem!

Taču ļaunajai valstij nav raķešu, kas būtu spēcīgākas par mūsu gribu glābt dzīvības, atbalstīt vienam otru un uzvarēt.

Es pateicos visiem, kas aizstāv mūsu pilsētas, mūsu cilvēkus, mūsu debesis! Esmu pateicīgs visiem mūsu karotājiem, glābējiem, ārstiem, vietējām varas iestādēm, brīvprātīgajiem... visiem, kas iesaistīti Krievijas terora seku likvidēšanā!

Esmu pateicīgs ostas darbiniekiem, kuri dara visu iespējamo, lai saglabātu mūsu infrastruktūru! Būvniekiem un remontdarbu brigādēm, kas palīdz cilvēkiem atjaunot normālus dzīves apstākļus!

Kopā mēs pārdzīvosim šo briesmīgo laiku. Un mēs izturēsim krievu ļaunuma dzītos uzbrukumus."

Zelenskis arī raksta, ka Krievijas teroristu mērķis nav tikai Ukraina. Iznīcinot tūkstošiem tonnu graudu, Krievija pakļauj badam Āfrikas valstis.

"Šodienas teroristu uzbrukums Odesai pierāda, ka viņu mērķis ir ne tikai Ukraina, ne tikai mūsu cilvēku dzīvības. Šodien uzbrukumā cietušajās ostās glabājas aptuveni miljons tonnu pārtikas. Tas ir apjoms, kas jau sen bija jāpiegādā valstīm Āfrikā un Āzijā. Ostas terminālī, kas pagājušajā naktī visvairāk cieta no krievu terora, glabājās 60 000 tonnu lauksaimniecības produkcijas, ko bija paredzēts nosūtīt uz Ķīnu. Visus ietekmē šis krievu terors. Ikvienam pasaulē vajadzētu būt ieinteresētam saukt Krieviju pie atbildības par tās teroru."

Franču rakstnieks un žurnālists Nikolass Tencers pārliecināts, ka Ukrainas labības kuģi ir jāeskortē NATO valstu kuģiem un, ja tiem tiks uzbrukts, jāiedarbina NATO 5. pants.

"Ir pēdējais laiks sabiedrotajiem sākt rīkoties nopietni Ukrainas un Dienvidu labā un ieviest jūras likumus. Kuģiem no NATO valstīm, t.sk. Turcijas, Francijas, Apvienotās karalistes, ASV, ir jāpavada kuģi, kas iziet no Ukrainas ostām. Uzbrukuma gadījumā šīs valstis varētu iedarbināt 5. pantu. Beigsim šķobīties."

ASV senators Džims Rišs tvīto, ka stingri nosoda Krievijas uzbrukumus Odesai un labības iznīcināšanu. Viņaprāt tas pierāda Krievijas prezidenta Vladimira Putina nodomu izraisīt ciešanas un badu visā pasaulē.

"Es nosodu Krievijas auksto un mērķtiecīgo Odesas ostas bombardēšanu pagājušajā naktī, kas iznīcināja 60 000 tonnu graudu tikai vienu dienu pēc tam, kad Kremlis izstājās no Melnās jūras graudu iniciatīvas. Šis izvirtīgais solis parāda Putina nodomu iedzīt pasauli sāpēs un izsalkumā."

Žurnāliste un rakstniece Anne Aplbauma uzskata, ja ANO nevar izveidot apsardzi, kas aizsargātu Ukrainas graudu eksportu, tad šī organizācija ir jālikvidē.

"Mēs jau zinām, ka ANO vairs nespēj saglabāt mieru. Ja organizacija nav spējīga nodrošināt konvoju, lai aizsargātu Ukrainas graudu eksportu, tad ir laiks slēgt visu iestādi."

Aplbaumai piekrīt zviedru ekonomists un bijušais Atlantijas padomes vecākais līdzstrādnieks Pērs Anderss Aslunds, norādot, ka visu izsaka tas, ka viens no nedaudzajiem cilvēkiem, kas izteicies atzinīgi par ANO ģenerālsekretāru Antonio Gutērešu, ir Putins.

"Patiešām. Viens no retajiem cilvēkiem, kas izteicis atzinību ANO ģenerālsekretāram Antonio Gutērresam, ir Putins, kas pasaka visu. ANO būtu jāaizstāj ar Demokrātisko valstu kopienu."

Līdztekus Aplbauma arī atgādina, ka Krievija ilgstoši badu ir izmantojusi kā ieroci un Putins uztur dzīvu šo tradīciju.

"Krievijā ir senas tradīcijas izmantot badu kā ieroci, šķiet, ka Putins ir apņēmies to saglabāt."

Ukrainas parlamenta deputāts Oleksijs Gončarenko piemin arī to, ka līdztekus visiem noziegumiem pret civiliedzīvotājiem Putins iznīcina arī Odesas vēsturisko centru, kas iekļauts UNESCO mantojuma sarakstā.

"Šodien Krievija ar raķetēm uzbruka Odesas vēsturiskajam centram, kas ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā. Papildus tam, ka Putins veicina ekonomisko krīzi un badu, nogalina cilvēkus, viņš iznīcina arī Odesas vēstures pieminekļus."

Gončarenko ievietojis arī fotoattēlus ar Krievijas izdarītajiem postījumiem.

"Šīs fotogrāfijas uzņemtas Odesas un Čornomorskas ostās. Naktī Krievija mērķtiecīgi uzbruka graudu termināļiem. Tika bojāta starptautisko un Ukrainas tirgotāju un pārvadātāju Kernel, Viterra, CMA CGM Group graudu infrastruktūra.

Vai ar to joprojām nepietiek, lai atzītu Krieviju par teroristu valsti? Krievija uzbrūk klētīm! Putins grib badā nomērdēt miljoniem cilvēku un to neslēpj!"

Ukrainas drošības eksperte Marija Avdejeva uzdod retorisku jautājumu, kā gan Putins varētu doties uz BRICS samitu Dienvidāfrikā, ja iznīcinājis labību, kas domāta arī šai valstij? Avdejeva arī uzsver: Putins, protams, uz turieni nedosies, lai viņu nearestētu.

"Krievija Černomorskas ostā iznīcināja 60 000 tonnu graudu. Kā Putins tagad dosies uz BRIC samitu Dienvidāfrikā, kur cita starpā tika nosūtīti šie graudi? Ak, jā, viņš nebrauks — viņš tur tiktu arestēts pēc ICC ordera."

Domnīcas "Chatham House" Krievijas un Eirāzijas programmas direktora vietniece un Ukrainas foruma vadītāja Orisija Lutseviča min, ka krievi iznīcinājuši 60 000 tonnas labības un tirgotāji norāda, ka tvertņu saremontēšana prasīs vismaz gadu, kas palielina bada riskus daudzās valstīs.

"Papildus šīm 60 000 tonnu graudu, kas tika iznīcinātas pēc šīs nakts uzbrukuma Odesai, ko veica Krievija. Graudu tirgotāji saka, ka tvertņu remontam var būt nepieciešams līdz 1 gadam. Apzināti centieni palielināt bada risku."

Laikraksta "Wall Street Journal" žurnālists Jaroslavs Trofimovs pauž, ka Putins vēlas padarīt Ukrainas graudu eksportu neiespējamu. Turklāt šādam solim nav vispār nekādas militāras nozīmes.

"Ukrainas ostas galvenā mītne Odesā pēc šīs nakts Krievijas raķešu trieciena. Putins cenšas padarīt neiespējamu turpmāko Ukrainas pārtikas eksportu. Protams, nulles ietekme uz militāro kampaņu."

Eiroparlamenta Liberālās grupas līderis Gijs Verhofstads uzsver, ka Putins uzbrūk ne tikai Ukrainai, bet arī pasaules pārtikai, pasaules kārtībai un cilvēcībai.

"Odesa deg… Te nav runa tikai par Ukrainu... Putins uzbrūk pasaules pārtikai, pasaules noteikumiem, pasaules mieram un cilvēcībai... Mums ir jāapvienojas pret viņu!"

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu