Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Vagner" kaujinieki apmāca Baltkrievijas karavīru vienības

Prigožins ar "Vagner" kaujiniekiem.
Prigožins ar "Vagner" kaujiniekiem. Foto: Prigozhin Press Service / AP

Baltkrievija 14. jūlijā paziņoja, ka Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" instruktori apmāca tās karavīrus.

"Vagner" nākotne vairākas nedēļas bija neskaidra pēc grupējuma dibinātāja Jevgeņija Prigožina sarīkotā dumpja. Dumpis tika izbeigts, kad Prigožinam un "Vagner" kaujiniekiem 24.jūnijā tika piedāvāts patvērums Baltkrievijā, bet Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko jūlija sākumā paziņoja, ka "Vagner" kaujinieki vēl nav pārcēlušies uz Baltkrieviju.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija piektdien apstiprināja, ka valstī ir ieradušies vismaz daži "Vagner" kaujinieki, kas apmāca tās karavīrus.

"Teritoriālās aizsardzības spēku vienības iziet apmācību pie Osipovičiem. Privātā militārā uzņēmuma "Vagner" kaujinieki darbojas kā instruktori vairākās militārās disciplīnās," teikts ministrijas paziņojumā.

Aizsardzības ministrija vēlāk piebilda, ka tā un "Vagner" kopīgi izstrādāja "īstermiņa ceļa karti par apmācību un dalīšanos ar pieredzi" starp dažādām vienībām.

"Vagner", kas savervēja daudzus ieslodzītos no Krievijas cietumiem, bija spēlējis svarīgu lomu Krievijas iebrukumā Ukrainā.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas publicētā video bija redzami maskējušies "Vagner" kaujinieki kā instruktori, apmācot karavīrus, kas dzīvo netālu esošā telšu pilsētiņā.

Ārvalstu reportieru grupai šomēnes bija parādīta nometne pie Osipovičiem, kur saskaņā ar Baltkrievijas amatpersonu teikto varētu bāzēties "Vagner" algotņi.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā uzrunā piektdienas vakarā paziņoja, ka Kijiva "uzmanīgi novēro tur (Baltkrievijā) notiekošo drošības ziņā".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu