Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Sapsihojos." Prigožins saviem darbiniekiem paskaidrojis, kāpēc viņš rīkojis dumpi (1)

Krievijas tanks. Ilustratīvs attēls.
Krievijas tanks. Ilustratīvs attēls. Foto: RoProy/Shutterstock

Izmeklējošās žurnālistikas izdevums "Projekt" sastādījis Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dibinātāja Jevgeņija Prigožina psiholoģisko portretu, intervējot viņa paziņas un darbiniekus, vēsta medijs "Meduza".

Intervētie cilvēki sacīja, ka Prigožina sarīkotais dumpis "norakstīts" uz viņa impulsīvo raksturu.

Pēc "Vagner" tuvu stāvoša avota sacītā, Prigožins saviem darbiniekiem paskaidrojis notikušo ar vienu vārdu: "Sapsihojos."

Tiek vēstīts, ka līdzīgu versiju dažas dienas pēc sacelšanās pauda Kremļa rupora "Russia Today" galvenā redaktore Margarita Simonjana, sakot, ka "šķietami viņš sajuka prātā".

26. jūnijā Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins saziņas vietnē "Telegram" nupat publicējis 11 minūšu garu audioierakstu, izklāstot savu versiju par dumpi Krievijā.

Prigožins ierakstā apgalvoja, ka viņa mērķis nebija gāzt Krievijas vadību.

"Gājiena mērķis bija izvairīties no "Vagner" iznīcināšanas un saukt pie atbildības amatpersonas, kuras ar savu neprofesionālo rīcību pieļāvušas milzīgu skaitu kļūdu," sacīja Prigožins.

Prigožins audioierakstā norādīja, ka grupējums bija "kategoriski pret lēmumu pārtraukt "Vagner" darbību 2023. gada 1. jūlijā un nodot to Aizsardzības ministrijai", piebilstot, ka viņa kaujinieki atteikušies slēgt līgumus ar Krievijas Aizsardzības ministriju.

Prigožins saka, ka pēc atteikšanās parakstīt līgumus aptuveni 30 viņa kaujinieki "tikuši nogalināti Krievijas uzbrukumos". Šim apgalvojumam gan nav gūts apstiprinājums.

Viņš saka, ka "Vagner" nožēlo, ka "viņiem bija jātrāpa Krievijas aviācijai", un viņi griezās atpakaļ, "lai izvairītos no krievu karavīru asiņu izliešanas".

"Mēs devāmies "gājienā", lai demonstrētu savu protestu, nevis lai gāztu valdību," sacīja Prigožins.

"Intrigu un nepārdomātu lēmumu rezultātā šo vienību no 1. jūlija bija paredzēts likvidēt. Gandrīz neviens no kaujiniekiem nepiekrita parakstīt līgumu ar Aizsardzības ministriju, jo visi saprata, ka pieredzējušos kaujiniekus faktiski izmantos kā "lielgabalu gaļu"," sacīja grupējuma dibinātājs.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu