Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Eksperti: Lukašenko izmanto situāciju Putina pazemošanai

Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko starpniecība sarunās ar "Vagner" algotņu grupējuma dibinātāju Jevgeņiju Prigožinu un Kremli palīdzējusi panākt, ka Prigožina vadītais dumpis aizvadītās nedēļas nogalē pret Krievijas militāro vadību tika pārtraukts. Kā norāda kara eksperti, kopš tā laika Lukašenko izmantojis iespēju lielīties ar to, kā viņš izglāba Maskavu no sacelšanās, "pazemojot" Krievijas līderi par to, ka viņš pats to nespēja, raksta medijs "Insider". 

Lukašenko otrdien ceremonijas laikā Minskā sniedzis detalizētu stāstījumu par sarunām ar Putinu un Prigožinu.

Pēc Lukašenko teiktā, sestdien viņam piezvanījis Putins un pateicis, ka viņam nav izdevies sazināties ar Prigožinu. Taču, kad Lukašenko zvanījis "Vagner" līderim vēlāk tajā pašā rītā, viņš nekavējoties atbildējis. 

Saskaņā ar Lukašenko izteikumiem, Prigožina sākotnējā saziņa ar Baltkrievijas prezidentu bijusi rupja, taču tā devusi rezultātus.

Lukašenko vēlāk sacīja, ka viņš medijiem un preses sekretāram uzdevis "netaisīt no manis varoni" par situācijas stabilizēšanu.

Lukašenko teica, ka viņš pat atrunājis Putinu no Prigožina noslepkavošanas.

Lukašenko stāstījums liek domāt, ka Baltkrievijas līderis "ir bijis veiksmīgs starpnieks krīzē paša Putina iekšējā lokā, ko Putins pats nevarējis izdarīt," otrdienas ziņojumā rakstīja Kara izpētes institūta (ISW) eksperti.

Lukašenko iejaukšanās, visticamāk, bija mēģinājums parādīt Kremlim, ka viņš var "sekmīgi un neatkarīgi darboties Krievijas politikā", norādīja ISW eksperti.

Lukašenko lielīšanās ar spēju manipulēt ar varas starpniecību Putina vistuvākajā lokā ir Putinam pazemojoša neatkarīgi no tā, vai tā ir taisnība," norādīts novērtējumā.

"Fakts, ka Putins nav apstrīdējis Lukašenko notikumu izklāstu un patiesībā ir publiski pateicies Lukašenko, ir vēl pazemojošāks."

Baltkrievijas loma situācijā nebeidzās tikai ar sarunām par dumpi. Putins savā runā sacīja, ka "Vagner" kaujinieki varētu pamest valsti un doties uz Baltkrieviju, atgriezties civilajā dzīvē Krievijā vai noslēgt līgumus ar Aizsardzības ministriju.

Jau vēstīts, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas, un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalu. Taču sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ.

Kremlis paziņoja, ka situāciju noregulēt palīdzējis Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko un panākta vienošanās, ka Prigožins pārcelsies uz Baltkrieviju un tiks izbeigta pret viņu sāktā krimināllieta.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu