Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pēkšņi "pazudis" Krievijas ģenerālis Surovikins, kuru uzskatīja par bīstamu pretinieku Ukrainai (2)

Foto: Pubity/"Twitter"

Krievijas ģenerālis Sergejs Surovikins, kurš iepriekš bija Krievijas karaspēka pavēlnieks Ukrainā, kopš sestdienas nav manīts sabiedrībā, vēsta medijs "The Guardian".

Krievijas gaisa un kosmosa spēku komandieris Sergejs Surovikins iepriekš bija Krievijas karaspēka Ukrainā pavēlnieks.

Algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins atzinīgi novērtēja viņa iecelšanu šajā amatā 2022. gadā, nosaucot viņu par "leģendāru cilvēku, kas dzimis, lai kalpotu savai dzimtenei".

Plaši izskanējusī informācija, ka starp Surovikinu un Prigožinu pastāvējusi saikne, veicinājusi baumas, ka varētu noteikt "atbrīvošanās" no ģenerāļa vai pret viņu uzsākta izmeklēšana par dumpja atbalstīšanu.

Kad Prigožins uzsāka savu sacelšanos, Surovikins piektdienas vakarā nāca klajā ar nepārprotamu paziņojumu pret dumpi, atbalstot Krievijas vadību.

"Mēs cīnījāmies kopā ar jums, riskējām, mēs kopā uzvarējām. Mēs esam no vienām asinīm, mēs esam karotāji. Es aicinu jūs apstāties. Ienaidnieks tikai gaida, kad mūsu valstī saasināsies iekšpolitiskā situācija," viņš todien sacīja.

Video: Surovikina paziņojums

Taču Krievijas ģenerālis Sergejs Surovikins zinājis, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadonis Jevgeņijs Prigožins plāno sarīkot militāru dumpi, apgalvo ASV laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz vairākiem avotiem, kuru rīcībā ir izlūkdienestu informācija.

Šobrīd izlūkdienesti mēģina noskaidrot, vai Surovikins nav kaut kādā mērā piedalījies dumpja sagatavošanā.

Algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins 23. jūnija vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību.

Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus. Taču sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ.

Kremlis paziņoja, ka situāciju noregulēt palīdzējis Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, un panākta vienošanas, ka Prigožins pārcelsies uz Baltkrieviju un tiks izbeigta pret viņu sāktā krimināllieta.

Kā laikrakstam norādīja informācijas avoti, esot pazīmes, kas liecinot, ka Prigožina apvērsuma mēģinājumu varētu būt atbalstījuši vairāki Krievijas ģenerāļi.

Avoti pauž viedokli, ka Prigožins nebūtu izšķīries par dumpja rīkošanu, ja nebūtu pārliecināts, ka viņam ir augstu stāvoši atbalstītāji.

Prigožina un Surovikina savienība varētu būt iemesls tam, kāpēc Prigožins vēl joprojām ir dzīvs.

Foto: AP/Scanpix

Neilgi pēc šīs informācijas 28. jūnija vakarā ārvalstu mediji ziņo, ka ģenerālis ir pazudis, taču "The Moscow Times", atsaucoties uz diviem Aizsardzības ministrijai pietuvinātiem avotiem, vēsta, ka Surovikins ir arestēts.

Avoti medijam sacījuši, ka tieši viņa izteikumu dēļ ģenerālis ticis arestēts, taču Krievijas Aizsardzības ministrija vēl nav komentējusi šo informāciju.

Tāpat Aizsardzības ministrijai pietuvināti sarunu biedri atzīmē, ka nav līdz galam skaidrs, vai Surovikins zināja par Prigožina sacelšanos.

Surovikina darbība militārajā jomā

Militārās karjeras sākumā Surovikins dienējis padomju specvienībā Afganistānā.

1991. gada augusta puča laikā tobrīd 24 gadus vecais kapteinis Surovikins komandēja Tamaņas divīzijas bataljonu, kura sadursmēs ar protestētākiem Maskavas centrā tika nogalināti trīs protestētāji.

Surovikinam tika izvirzītas kriminālapsūdzības un viņš vairākus mēnešus pavadīja apcietinājumā, taču Maskavas prokuratūra apsūdzības atcēla, norādot, ka Surovikins "pildījis komandieru pavēles".

Surovikins piedalījies bruņotajā konfliktā Tadžikistānā 90. gados un otrajā Čečenijas karā, kas notika pagājušā gadsimta beigās un šā gadsimta sākumā.

No 2017. gada maija līdz oktobrim Surovikins komandēja Krievijas karaspēku Sīrijā. 2021. gadā Surovikinam piešķirta armijas ģenerāļa dienesta pakāpe.

Bijis Krievijas karaspēka pavēlnieks Ukrainā

2022. gada 9. oktobrī Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu par Krievijas karaspēka pavēlnieku Ukrainā iecēla gaisa un kosmosa spēku virspavēlnieku armijas ģenerāli Sergeju Surovikinu.

Foto: AP/Scanpix

Surovikina oficiālais amats bija "karaspēka apvienotā grupējuma pavēlnieks specoperācijas Ukrainā īstenošanas rajonā".

Kopš 2017. gada oktobra viņš bija Krievijas gaisa un kosmosa spēku virspavēlnieks un šo amatu ir saglabājis paralēli Krievijas spēku pavēlnieka Ukrainā amatam.

2022. gada decembrī "The Telegraph" vēstīja, ka Krievijas tā dēvētās specoperācijas jaunais komandieris Sergejs Surovikins stabilizējis frontes līniju Ukrainā un ieviesis tur disciplīnu, un analītiķi uzskata, ka nežēlība šo ģenerāli padara par bīstamu pretinieku Ukrainas armijai.

Kā norādīja avots, kad Krievijas armija Ukrainas dienvidos cietusi krahu, ģenerālis esot pārliecinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atļaut atkāpties no Hersonas, lai situācija neizvērstos par "asiņainu Krievijas karspēka slaktiņu".

Kā uzskata "The Telegraph", Surovikins nav iecelts aizsardzībai un Putins no viņa sagaida "lielu agresiju un lielus militāros panākumus".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu