Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Ķīnas miljonārs jau 27. reizi izkrīt valsts koledžu iestājeksāmenā

Foto: AFP/SCANPIX

56 gadus vecais Liangs Ši 27. reizi nav izturējis bēdīgi slaveni intensīvo Ķīnas koledžas iestājeksāmenu, ziņo "Insider", atsaucoties uz AFP.

Ši, kurš savu bagātību ieguvis paša spēkiem, pirmo reizi iestājeksāmenu centās nokārtot 1983. gadā un sapņo par iespēju iegūt augstāko izglītību.

Bijušajam rūpnīcas strādniekam ir savs būvmateriālu bizness, kas viņu padarījis par miljonāru, tomēr bagātība iegūta bez augstākās izglītības.

"Tā ir nepatīkama doma, ka man nav izdevies iegūt koledžas izglītību," šī mēneša sākumā sacīja Liangs.

"Es ļoti gribu iestāties universitātē un kļūt par intelektuālu cilvēku."

Lai to izdarītu, Liangam ir jākārto Ķīnas iestājeksāmens koledžā jeb "gao kao" — tā ir visu eksāmenu māte. Šis pārbaudījums notiek reizi gadā.

"Insider" žurnālists Metjū Lohs par šo eksāmenu ir teicis: "Process ir tik intensīvs, ka eksāmenu dienās kārtības uzturēšanai uz ceļiem un skolās bieži vien tiek nosūtīta policija."

16 gadu vecumā Liangs pirmo reizi mēģināja nokārtot šo eksāmenu, bet no 1992. gada viņš padevās uz apmēram desmit gadiem, jo pārbaudījums bija paredzēts tikai neprecētiem cilvēkiem, kas jaunāki par 25 gadiem. Viņš centienus atsāka 2001. gadā, kad šie ierobežojumi tika atcelti.

Lai stātos pretī 13 miljoniem vidusskolas vecāko klašu skolēnu, kas kārto vienu un to pašu eksāmenu, Liangs ziņu aģentūrai pastāstīja, ka dažus mēnešus pirms pārbaudes veikšanas dzīvojis "askētiska mūka dzīvi" un mācījies katru dienu 12 stundas.

Tomēr Liangam atkal neizdevās — par 34 punktiem atpaliekot no Sičuaņas provinces bāzes rezultāta, lai iekļūtu jebkurā universitātē.

"Pirms uzzināju rezultātu, man bija sajūta, ka nespēšu iegūt pietiekami augstu punktu skaitu, lai iekļūtu elitārajās universitātēs," viņš sacīja medijam. "Bet es negaidīju, ka neiekļūšu zemāka ranga universitātēs."

Pēc 40 gadu mēģinājumiem un neveiksmēm Liangs nav pārliecināts, vai vēlreiz kārtos eksāmenu. "Ir grūti pateikt, vai es gatavošos nākamajam gadam," viņš sacīja.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu