Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

FOTO un VIDEO Daugavpilī iedzīvotāji noliek ziedus pie padomju pieminekļiem

Ziņa papildināta 14.18
Foto: Aculiecinieka foto

Šodien, 9. maijā, Daugavpilī padomju pieminekļiem iedzīvotāji noliek ziedus. Dežurē gan Valsts, gan arī pašvaldības policijas darbinieki. Gan Dubrovina parkā, gan Slavas skvērā rīts pagāja mierīgi, bez ievērojamiem  incidentiem. Pēcpusdienā cilvēku skaits gan kļuvis lielāks un notikušas dažas verbālas sadursmes, klātesošajiem apsaukājot policistus.

No rīta cilvēki nāca nolikt ziedus Dubrovina parkā, liela daļa pārmeta krustu un devās projām. Ņemot vērā, ka cilvēkiem ir ļauta ziedu nolikšana pie šī pieminekļa, provokācijas nav novērotas.

Pēcpusdienā cilvēku pilsētas centrālajā parkā kļuva vairāk un bija manāmas mērenas verbālās agresijas pazīmes, piemēram, kāds vīrietis policistiem veltīja ne visai glaimojošus vārdus, kas gan nebija pārāk aizskaroši un nevar tikt uzskatīti par necenzētiem.

Video: Ziedu nolikšana pie padomju pieminekļa Dubrovina parkā

Pie demontētā padomju pieminekļa Slavas skvērā principā neviens potenciāli agresīvais netiek. Tur policija visus pastiprināti uzrauga, bet aizdomīgajiem pārbauda dokumentus.

Foto: Ziedu nolikšana Daugavpilī 9. maijā

Video: Policija Slavas skvērā

Saskaņā ar Valsts policijas ziņojumu, kopumā saistībā ar 9. maiju līdz aptuveni plkst. 13 valstī sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi un viens kriminālprocess.

Konstatēti arī gadījumi, kad publiskā vidē izvietoti materiāli ar karu slavinošiem tekstiem, kā tas, piemēram, konstatēts Daugavpilī, Brāļu kapos pieminekļa pakājē.

Vienlaikus līdz šim saņemta un fiksēta informācija par iespējamiem pārkāpumiem, kuri šobrīd pārbaudīti.

Kā ziņots, Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš aicina iedzīvotājus un viesus 9. maijā, kad agresorvalstī Krievijā tiek svinēta "Uzvaras diena", neizmantot Latvijas likumos aizliegtos simbolus un neprovocēt.

Elksniņš skaidrojis, ka pilsētas iedzīvotāji un viesi bez īpašiem nosacījumiem varēs nolikt ziedus pie pieminekļiem un uzturēties piemiņas vietas teritorijā.

VP mikroblogošanas vietnē "Twitter" precizējusi mēra interpretāciju par ziedu nolikšanu, skaidrojot, ka vietās, kur atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi, šādas darbības tiks uzskatītas par šo objektu un agresijas slavināšanu un netiks pieļautas.

Apbedīšanas vietās, nepulcējoties un lieki neuzkavējoties, ziedu nolikšana nav aizliegta.

Elksniņš savā skaidrojumā personīgi lūdz visiem daugavpiliešiem un pilsētas viesiem neizmantot likumā aizliegtos simbolus.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu