Lietuvieši pirms Lieldienām pamatīgi "ķemmē" Polijas veikalus. Vai izdodas ietaupīt? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lenkijoje apsiperkantys lietuviai / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr/15min.lt

Piektdien, 31. martā, Suvalku, Polijas, tirdzniecības centri bija pārpildīti ar lietuviešiem. Pirms Lieldienu brīvdienām Lietuvas iedzīvotāji devušies uz Poliju, lai iepirktos lētāk. Lietuvieši lēš, ka daži pārtikas produkti maksā uz pusi lētāk, un viņi apgalvo, ka īpaši daudz ietaupa, Polijā pērkot zāles, bērnu autiņbiksītes un alkoholu, vēsta medijs "15min.lt".

Medijs apmeklēja trīs tirdzniecības tīklu veikalus, kas atrodas Suvalkos. Aptaujātie iedzīvotāji atzīst, ka Polijā ir krietni lētāks alkohols.

"Svinēsim divas dzimšanas dienas, tāpēc iepērkamies. Alkohols, protams, ir lētāks," stāsta lietuviete Živile, kura reizi mēnesī dodas uz Poliju iepirkties un iztērē aptuveni 300-400 eiro.

Kauņas iedzīvotājs Jozas, kurš Suvalkos ieradās kopā ar radiniekiem, stāstīja, ka, pērkot vienu alus pudeli, ietaupa vismaz 30 centus.

Lietuvieši, kuri iepērkas Polijas lielveikalos, vēsta, ka izdodas ietaupīt arī uz pārtiku. "Nopirkām ēdienu svētku galdam. Augļi ir lētāk. Piemēram, āboli maksā 30 centus, bet Lietuvā – viens eiro," salīdzina Jozas.

Lietuvieši arī secina, ka zaļie zirnīši ir krietni lētāki. Ja Polijā tie maksā 42 centus, tad Lietuvā gandrīz vienu eiro. "Domāju, ka ietaupīsim 100-150 eiro, salīdzinot ar iepirkšanos Lietuvā," atzīst iedzīvotāja Rita.

Kāds aptaujātais pat secina, ka iepērkas par aptuveni 1000 eiro.

Savukārt iedzīvotāji Dovile un Andrius uzsver, ka ietaupa uz PVN un piena produkti ir arī lēti: "Produkti ir lētāki. Mēs braucam ik pēc sešiem mēnešiem. Mēs pērkam tās pašas lietas, ko pirktu Lietuvā, ietaupām uz PVN, un piena produkti tik un tā ir lētāki, tāpēc mums paliek vairāk naudas pāri."

2022. gada 1. februārī vēstīts, ka Polijā stājās spēkā pagaidu izmaiņas, kuru rezultātā pārtikai, degvielai un daudziem citiem produktiem un pakalpojumiem tika atcelts vai samazināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

Šādi pasākumi Polijā ieviesti, lai mazinātu inflācijas negatīvo ietekmi, jo sevišķi ziemas mēnešos, kad tiek prognozēts patēriņa cenu pieaugums.

Līdz ar to ir samazinātas cenas kaimiņvalsts veikalos un degvielas uzpildes stacijās, kas ir izraisīja pircēju pieplūdumu no Lietuvas, Čehijas, Slovākijas un Vācijas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu