Policijai izkristalizējusies pamatversija pazudušā Helvija lietā. Izmeklēšana turpinās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pazudušais Helvijs Kursītis.
Pazudušais Helvijs Kursītis. Foto: No privātā arhīva/Facebook.com

Naktī uz 1. janvāri Ķengaragā pazuda Helvijs Kursītis. Kā notiek Helvija meklēšana un kas līdz šim noskaidrots? Uz portāla "Apollo.lv" jautājumiem atbild Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 2. nodaļas priekšnieks Deniss Judajevs.

Kurš nodarbojas ar Helvija Kursīša meklēšanu?

Konkrētās personas meklēšanas procesa virzītājs ir Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 2. nodaļa, atbilstoši meklēšanas taktikai un metodikai piesaistot pēc nepieciešamības resursus arī no citām Valsts policijas struktūrvienībām un sadarbības iestādēm, tostarp Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, biedrības Bezvēsts.lv u.c.

Līdz šim publiski zināmais raisa pamatotas aizdomas, ka Helvijs varētu būt kļuvis par nozieguma upuri – pēdējā ziņa no viņa bijusi, ka viņam seko. Vai ir ierosināta krimināllieta?

Šobrīd lieta tiek virzīta kā bezvēsts prombūtnē esošas personas meklēšanas lieta, un līdz šim policijā esošā un izanalizētā informācija, tostarp potenciālās notikušā versijas tomēr nenorāda uz tādiem apstākļiem, kuri būtu par pamatu ierosināt krimināllietu. Ir izvirzītas potenciālās notikušā versijas, par kurām arī notiek aktīvs meklēšanas darbs, tostarp arī persona meklēta ūdenstilpēs, līdz šim nesekmīgi, taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka šis darbs neturpināsies.

Vai ir notikusi kāda Helvija un iespējamo pierādījumu meklēšana ar policijas spēkiem Ķengaraga promenādē, kur atrastas dažas viņa mantas?

Veiktas visas sākotnējās nepieciešamās darbības, tostarp piesaistot sadarbības partnerus gan no Valsts policijas struktūrvienībām, gan VUGD, gan brīvprātīgo organizācijas "Bezvests.lv", arī meklējot personu tās pazušanas apkārtnē. Meklēšanas lietā policija gan aptaujājusi vairākas personas, gan izņēmusi video ierakstus, kuri tiek rūpīgi pārskatīti un analizēti, sekojot līdzi un meklējot virzienus, kuros persona varēja doties, tostarp analizējot jebkādas pazīmes, kas potenciāli varētu būt ar pierādījumu vai pavedienu nozīmi personas meklēšanā.

Ir analizēta liela apjoma informācija, kas ienāk no dažādiem avotiem, ne tikai Valsts policijas amatpersonu noskaidrotā apjoma, bet arī aculieciniekiem un citām personām, kuras ziņo vai dalās ar visdažādāko informāciju. Viss šis apjoms tiek rūpīgi pārbaudīts un skatīts kopsakarībās, tostarp arī atsijājot informāciju, kas nav derīga vai var būt pat maldinoša.

Darbs nepārtraukti turpinās, un policijai ir izkristalizējusies pamatversija, kas varēja ar puisi notikt, tomēr tā ir jāpārbauda. Kamēr meklēšanas lieta nav noslēgusies, būtu pārsteidzīgi nākt klajā ar detalizētākiem komentāriem par to.

Cik ilgi notiek bezvēsts pazudušu cilvēku meklēšana? Kas notiek, ja cilvēku neatrod?

Būtībā personas tiek meklētas, kamēr vien tiek pārbaudīti visi iespējamie pavedieni un versijas, kas varēja atgadīties, tiek aptaujāti liecinieki, tuvinieki, gūta un apstrādāta jebkāda informācija, kas vien iespējama, lai pārliecinātos un personu atrastu. Lielākoties tomēr personas patiešām arī tiek atrastas. Jāatzīmē, ka arī gadījumos, ja ir aizdomas, ka persona varēja ielūzt ledū, īpaši, ja runa ir par ūdenstilpēm ar lielu zemūdens straumi un apledojumu, nereti, piemēram, noslīkušas personas izdodas atrast vien pavasarī, kad ledus nokusis, tostarp arī gana tālu no sākotnējās vietas – tas nozīmē, ka meklēšanā ir arī dažādi apstākļi, kurus nevar ietekmēt vai pasteidzināt.

Taču, ja tomēr personu neizdodas atrast un arī visas iespējamās versijas, pavedieni un informācija ir pārbaudīta un tas aizvien ir bez rezultāta, tad faktiski šīs lietas nonāk "uz pauzes" līdz brīdim, kad lietā parādīsies jauni apstākļi vai kāda jauna informācija, kas atkal tiks pārbaudīta.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu