Policija konstatē cilvēku tirdzniecību zivju pārstrādes uzņēmumā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policijas auto. Ilustratīvs attēls.
Valsts policijas auto. Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts policija

Valsts policija (VP) pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamu cilvēku tirdzniecību, pakļaujot vismaz trīs cilvēkus darba ekspluatācijai kādā zivju pārstrādes uzņēmumā. Darbam savervētās personas vairākus mēnešus tika ekspluatētas, izmantojot viltu un viņu ievainojamību. Izmeklēšanā par aizdomās turētām atzītas divas personas – 1973. gadā dzimusi sieviete un 1971. gadā dzimis vīrietis, kuri vadīja konkrēto uzņēmumu. Šī gada 20. janvārī lieta nodota kriminālvajāšanas sākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, portālu "Apollo.lv" informēja VP.

Valsts policijas rīcībā nonākot informācijai par kādu zivju pārstrādes uzņēmumu, kurā iespējams, darba ekspluatācijai tika pakļauti vairāki nodarbinātie, 2021. gada 23. novembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 4. nodaļas amatpersonas aizdomās par cilvēku tirdzniecību sāka kriminālprocesu.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka pārbaudītajā uzņēmumā darba ekspluatācijai tika pakļautas trīs personas – sieviete un divi vīrieši vecumā no 40 līdz 55 gadiem un divas no šīm personām izmitinātas uzņēmumā ofisa telpās, kurās bija iespējams nakšņot, nomazgāties un pagatavot ēst. Darba laikā personas uzņēmuma cehā tika ieslēgtas.

Izmeklēšanā gūtā informācija liecina, ka cietušās personas savervētas, izmitinātas un nodarbinātas uzņēmumā bez darba līguma un darba samaksas, izmantojot viltu un personas ievainojamību (grūto materiālo stāvokli) un viņām nebija citas reālas un pieņemamas izvēles, kā vien pakļauties ekspluatācijai.

Darbaspēks tika meklēts caur sludinājumiem sociālo tīklu vietnēs, solot amata algu vairāk nekā tūkstoti eiro pēc nodokļu nomaksas, taču realitātē izmaksātā darba alga nesasniedza solītā apmērus, vienlaikus radot iespaidu, ka nesamaksātā naudas daļa tiks izmaksāta vēlāk.

Visi trīs cietušie, nesaņemot solīto samaksu pilnā apmērā par nostrādātajiem diviem mēnešiem, darbu pameta.

Turpinot skaidrot notikušā apstākļus, Valsts policija veica sankcionētu kratīšanu trīs adresēs, tostarp arī uzņēmumā, kuru laikā izņemti vairāki priekšmeti ar pierādījumu nozīmi un 2022. gada 3. martā, aizdomās par cilvēku tirdzniecību, likumsargi aizturēja divas personas – 1973. gadā dzimušu sievieti un 1971. gadā dzimušu vīrieti, kuri divu dienu laikā kriminālprocesā atzīti par aizdomās turētajiem. Sākotnēji abām personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, kas vēlāk mainīts uz citu ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Abas šīs personas uzņēmumā ieņēma vadošus amatus.

Noziedzīgais nodarījums kvalificēts pēc Krimināllikuma 154.1 panta otrās daļas par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Valsts policija izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un šī gada 20. janvārī lietu nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu