Gatavojot pankūkas, var izpausties ļoti plaši. Svarīgi dot iespēju fantāzijai.
Pankūkas
Kā norāda uztura speciāliste, pankūkas ir īsts "uzvaras gājiens", jo var variēt ar dažādiem miltiem, piemēram, pilngraudu miltiem, griķu miltiem, auzu miltiem, mandeļu miltiem un citiem.
Arī pankūkās var paslēpt dažādus dārzeņus, jo gatavojot bieži vien tie zaudē savu specifisko garšu.
Ogļhidrātu avots pankūkās būs milti, olbaltumvielas būs olas un biezpiens, savukārt tauku avots būs sēkliņas, krējums vai turku jogurts, ar ko kopā var ēst pankūkas.
Recepte "Kraukšķīgās kāpostu pankūkas"
- 2 olas
- ¾-1 glāze miltu
- 1 vidējs burkāns
- 4 lociņi
- 1/2 glāzes ūdens
- 1/2 neliela kāposta
- 1,5 ēdamkarote sojas mērces
- 1 ēdamkarote eļļas
- Šķipsna sāls, garšvielas.
- Krējums
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana
1. Kāpostam noņem ārējās lapas, pārgriež uz pusēm, izgriež serdi un to smalki sagriež vai sarīvē (atkarīgs no kāposta lieluma).
2. Nomizo un rupji sarīvē burkānu. Sagriež lociņus.
3. Lielā bļodā sajauc olas, ūdeni, sojas mērci un olīveļļu (vai citu eļļu), līdz izveidojas viendabīga masa. Pamazām sāk iebērt miltus, turpinot maisīt, kamēr izveidojas bieza, viendabīga mīkla.
4. Mīklai pievieno kāpostu, rīvētus burkānus, lociņus. Jāmaisa, līdz dārzeņi ir sajaukti un viss ir vienmērīgi pārklāts ar mīklu.
5. Pannā uzkarsē eļļu un sāk veidot pankūkas – ap 15 cm diametrā un 1 cm biezumā. Liek vāku virsū, lai palīdzētu kāpostam ātrāk izsautēties. Cep vienu pusi 3-5 minūtes, tad apgriež un cep otru pusi, kamēr zeltaini brūnas
6. Gatavās pankūkas baudi kopā ar krējumu vai kādu citu mērcīti.
Recepte "Ideālas banānu pankūkas"
No šī daudzuma sanāk 7-8 pankūkas.
- 1 gatavs banāns
- 1 lauku ola
- 3/4 glāzes vai 7 ēdamkarotes auzu pārslu
- 1/4 glāzes piena
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- Šķipsna kanēļa
- Nedaudz vaniļas ekstrakta
Pagatavošana
1. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē viendabīgā masā.
2. Cep ietaukotā, uzkarsētā pannā no abām pusēm.
3. Pasniedz, dekorējot ar ogām, augļiem, sīrupu vai krējumu.
Recepte "Biezpiena plācenīši"
No šī daudzuma aptuveni 15 plācenīši.
- 500 grami vājpiena biezpiena
- 2 lauku olas
- 40 grami agaves cukura vai parastā cukura
- 10 grami vaniļas ekstrakta
- 120 grami miltu
- Nedaudz eļļas cepšanai
- Sauja svaigu ogu vai augļi
- Krējums vai turku jogurts
Pagatavošana
1. Bļodā liec biezpienu un saspaidi ar dakšiņu. Liec klāt olas un iemaisi.
2. Pievieno agaves cukuru un vaniļas ekstraktu, kārtīgi apmaisi visu. Cukura daudzums atkarīgs no tā, cik saldus plācenīšus vēlies.
3. Masā iesijā miltus. Miltus pievieno tik daudz, lai mīklu var savelt lielā pikā.
4. Nokaisi virsmu ar miltiem un uzliec uz tiem izveidoto biezpiena bumbu.
5. Bumbu izrullē garā desā un ar nazi sagriez gabaliņos. Katru nogriezto gabaliņu formē ar nazi, līdz izveidojas tev vēlamā plāceņa forma.
6. Liec cepties sakarsētā pannā, līdz plācenīši kļūst zeltaini.
7. Ēd ar krējumu/turku jogurtu un svaigām ogām/augļiem
Recepte "Ābolu un burkānu vafeles"
Aptuveni 5 vafeles.
- 120 grami burkānu
- 120 grami kviešu miltu (puse no tiem kviešu milti un pusi liku griķu miltus)
- 100 grami ābolu
- 5 ēdamkarotes eļļas
- 1 tējkarotes cepamā pulvera
- 1 lauku ola
- 1 iepakojums auzu krēma putošanai vai saldā krējuma
- Pāris tējkarotes vaniļas cukura
- Ogas dekorēšanai.
Pagatavošana
1. Ābolus un burkānus nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Burkānus var rīvēt pusi uz smalkās un pusi uz rupjās.
2. Pievieno eļļu, miltus, cepamo pulveri un olu, visu kārtīgi samaisa līdz viendabīgai masai.
3. Uzsilda vafeļu pannu un cep vafeles, līdz gatavas (aptuveni 5 minūtes).
4. Kamēr vafeles cepas, pagatavo auzu krēmu. Auzu krēmu putošanai saputo kopā ar pāris tējkarotēm vaniļas cukura.
5. Gatavās vafeles pasniedz ar putoto auzu krēmu, ogām.