Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Brokastu putra

Foto: Uztura speciālistes Viānas Kuļšas personīgais arhīvs.

Putra ir labs ēdiens, ja to pagatavo pārdomti, iekļaujot svarīgākās uzturvielu grupas - olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus. Ogļhidrātu un šķiedrvielu avots būs pati putra, vērtīgākas un uzturvielām bagātākas būs pilngraudu putras.

Jāatceras, ka ir daudz dažādu veidu putras - griķu putra, pilngraudu auzu pārslu putra, pilngraudu mannas putra, prosas putra, rīsu putra un citas.

Putru gatavojot uz piena bāzes, tiks iekļautas olbaltumvielas, kas ir nepieciešamas bērna augšanai un attīstībai.

Arī piens ir labs kalcija avots. Ja ir vēlme putru vēl bagātināt ar olbaltumvielām un padarīt sātīgāku, gatavošanas laikā jāpievieno olu baltums.

No taukvielām jāpievieno nedaudz riekstu sviesta vai sēkliņas. Ja putra tiek gatavota kā sāļais ēdiens, tad var pievienot avokado.

Protams, putru var saldināt ar tējkaroti ievārījuma, tomēr vērts atcerēties par svaigajām ogām vai augļiem, kuros ir vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas.

Recepte "Spēka auzu pārslu putra"

1 porcija

  • 40-50 pilngraudu auzu pārslas
  • 200-300 ml jeb pusglāze piena
  • Ūdens pēc nepieciešamības
  • 1 olas baltums
  • 1 ēdamkarote čia sēklu
  • 2 saujas aveņu
  • Šķipsna sāls
  • Nedaudz cukura vai ievārījuma saldumam

Katlā ber auzu pārslas un aplej ar pienu. Vāra, pievienojot šķipsnu sāls. Kad gandrīz gatava, pievieno olu baltumu, čia sēkliņas. Kad putra gatava, atstāj vēl nedaudz uzbriest. Pirms pasniedz, dekorē ar avenēm.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu