Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

FOTO Gailenes Rīgas Centrāltirgū. Cik šogad maksā gardās meža veltes?

Gailenes  Rīgas Centrāltirgū
Gailenes Rīgas Centrāltirgū Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pērn vairāki portāla "Apollo.lv" aculiecinieki Jaunjelgavas un Plieņciema mežos pirmās gailenes novēroja jūlija sākumā. Rīgas Centrāltirgū to cena bija iespaidīga - 25 eiro par kilogramu, liecināja sociālā vietnē "Facebook" ievietotās cilvēku fotogrāfijas. Šogad situācija citādāka - gailenes tiek pārdotas par vidēji pieciem līdz septiņiem eiro kilogramā vai diviem līdz trīs eiro litrā, novērots Rīgas Centrāltirgū.

Aculiecinieki aicina citus sēņotājus būt uzmanīgiem, jo Latvijas mežos šobrīd sastopami dunduri un irši.

Latvijā sēņošanas sezona tiek tradicionāli atklāta augustā, taču pirmās bekas, bērzlapes un gailenes var salasīt jau jūnija sākumā.

Jau ziņots, ka par gaileņu ražu un piedāvājumu priecīgi ir meža velšu uzpircēji. Gaileņu cena arī šogad esot laba.

"Gailenēm ir 4,5 eiro par kilogramu, bija augstāka, bija mazāka, cena visu laiku mainās," pauda rīdzinieks Gatis.

"Vidzemes, Latgales un Pierīgas apkaimē ir laba raža, Kurzemē sūkstās, ka mazāka. Tie, kas lasa un kārtīgi strādā, vidēji dienā nopelna 150 eiro, reāli brauc kā uz darbu. Ir arī rekordisti, kas pat 200 eiro un uz augšu dienā nopelna.

Kas grib nopelnīt, tas arī strādā. Tas arī nopelna. Kas negrib strādāt, tas vienmēr raudās, ka nekā nav," pastāstīja rīdzinieks Gatis.

Visas Gata iepirktās meža veltes, un tās, kā pats atklāja, mērāmas ne kilogramos, bet tonnās, dodas prom uz ārzemēm kā eksporta prece.

Foto: Gailenes Rīgas Centrāltirgū

Latvijā sastopamas aptuveni 4000 sēņu sugas. Latvijas mežos plaši izplatītas ir beku, bērzlapju, pienaiņu, pūkaiņu un citu ģinšu sēnes. Ēšanai drīkst lasīt tikai tās sēnes, par kurām sēņotājs ir pārliecināts, ka tās ir ēdamas.

Gaileņu mērces recepte

Sastāvdaļas

  • Gailenes
  • Saldais krējums
  • Sāls
  • Sviests

Pagatavošana (30 minūtes)

  1. Sviestā pacep sasmalcinātu sīpolu, līdz viegli caurspīdīgs.
  2. Tad pievieno gailenes, turpina cept.
  3. Kad sāk parādīties šķidrums, pievieno krējumu un sāli.
  4. Kad viss uzvārījies, ņem nost no uguns un papildina ar sasmalcinātām dillēm.
  5. Ēd ar jaunajiem kartupeļiem.
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu