Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Par iespaidīgu naudas summu pārdod Hitlera pulksteni. Ebreju līderi sašutuši par nacistu lietu izsoli

Foto: Erik Korsas/"Twitter"

Merilendas izsoļu namā "Alexander Historical Auction House" Ādolfam Hitleram dāvināts zelta pulkstenis pārdots par 1,1 miljonu dolāru, vēsta medijs "Insider".

Izsoļu nama tīmekļa vietnē norādīts, ka pulkstenī ir norādīti divi datumi - 1889. gada 20. aprīlis, Hitlera dzimšanas diena, un 1933. gada 30. janvāris, diena, kad viņš kļuva par Vācijas kancleru.

Ebreju līderi uzrakstīja atklātu vēstuli, nosodot "Alexander Historical Auction House" par pulksteņa pārdošanu. Pulkstenī ir tādi elementi, kā svastika, nacistu ērgļa emblēma un iniciāļi AH.

Saskaņā ar izsoļu nama informāciju zelta "Andreas Huber" rokas pulkstenis bija kara laupījums.

Izsoļu nama prezidents Bils Panagopuls sacīja, ka pircējs, kura identitāti viņš atteicās atklāt, ir ebrejs no Eiropas. Pulksteņa pārdošanas cena bija krietni zemāka, nekā tika noteikta pirms izsoles.

Eiropas Ebreju asociācijas vēstulē teikts, ka izsole ir "apsūdzība sabiedrībai, kurā citu cilvēku atmiņa, ciešanas un sāpes tiek ignorētas, lai gūtu finansiālu labumu".

Izsolē tika pārdots plašs nacistu lietu klāsts, tostarp Hitlera glezna, Hitlera "pēdējais vēstījums" Vācijai, zelta pulkstenis un citi.

Tika pārdoti arī galda piederumi un šampanieša glāzes, kas piederēja nacistu augstākajām personām.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu