Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Zelenska biroja pārstāvji komentē Baidena teikto par brīdinājumu ignorēšanu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: Dmytro Larin/Shutterstock

Sestdien, 11. jūnijā, Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska preses sekretārs Sergejs Ņikiforovs komentējis ASV prezidenta Džo Baidena teikto, ka ziemā Zelenskis it kā "nevēlējās dzirdēt" brīdinājumu par Krievijas uzbrukuma briesmām, vēsta ziņu medijs "LIGA.net".

Pēc Ņikiforova teiktā, Zelenskim ar Baidenu bijušas trīs vai četras telefonsarunas - līderi detalizēti apmainījušies viedokļiem un situācijas vērtējumiem par Krievijas iebrukuma draudiem Ukrainā.

"Tāpēc, iespējams, ir jāprecizē frāze "negribēja dzirdēt". Turklāt, ja atceraties, Ukrainas prezidents aicināja partnerus ieviest preventīvu sankciju paketi, lai mudinātu Krieviju izvest karaspēku un mazināt saspīlējumu. Šeit jau var teikt, ka mūsu partneri nevēlējās mūs dzirdēt," piebilda Zelenska pārstāvis.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks arī komentējis Baidena sacīto, vēstot -

Ukraina zināja, ka Krievija plāno iebrukumu, taču aktuāls jautājums bija par uzbrukuma mērogu. Viņš piebilda, ka vainot Ukrainu ir "absurds".

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Džo Baidens piektdien, 10. jūnijā, sacīja, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nav vēlējies dzirdēt ASV izlūkdatus, kas liecināja, ka Krievija gatavojas iebrukt Ukrainā, vēsta medijs "Insider".

Baidens šos komentārus izteica, runājot ar ziedotājiem Losandželosā, Kalifornijas štatā, par savu nepārtraukto atbalstu Ukrainai, ziņo aģentūra "The Associated Press".

"Nekas tāds nav noticis kopš Otrā pasaules kara," sacīja Baidens. Viņš piebilda, ka ASV rīcībā ir dati, kas liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavojas iebrukt.

"Nebija nekādu šaubu," turpināja Baidens. "Un Zelenskis to negribēja dzirdēt."

Pirms 24. februārī sākt pilnvērtīgu iebrukumu, Krievija vairākas nedēļas novietoja savu karaspēku pie Ukrainas robežas, izraisot spekulācijas par to, vai tā gatavojas iebrukumam, ko Kremlis noliedza.

Janvāra beigās pēc tam, kad ASV amatpersonas paziņoja, ka, visticamāk, Putins drīzumā iebruks, kāda vārdā nenosaukta Ukrainas amatpersona CNN sacīja, ka Zelenskis esot teicis Baidenam neizplatīt nepatiesus ziņojumus par iebrukumu, jo tie radot paniku.

Pirmdien, 6. jūnijā, ASV Nacionālās izlūkošanas direktors Avrils Heinss sacīja, ka Baidens pat deklasificēja izlūkdatus par Krievijas iebrukumu, lai pārliecinātu skeptiskos sabiedrotos, ka tas patiešām notiks.

Kopš kara sākuma ASV ir sniegušas Ukrainai palīdzību desmitiem miljardu dolāru apmērā, tostarp tūkstošiem militāro iekārtu.

Ukraina veiksmīgi atvairīja iebrukumus dažās lielākajās pilsētās, tostarp galvaspilsētā Kijivā un Harkivā, bet kaujas turpinās Donbasa austrumu reģionā, kur Krievijas armija ir pārkoncentrējusi spēkus.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu