Ir daudz veidu, kā gatavot priežu pumpuru uzlējumu. Viens no vienkāršākajiem ir uzlējuma gatavošana termosā:
- 1 ēdamkaroti pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens,
- ļauj nakti ievilkties,
- no rīta nokāš un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas.
Priežu novārījumu profilaktiska lietošana uzlabo imūnsistēmas darbību, vīrusu aktivitātes periodā samazinot iespēju tikt pie saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām.
Saslimšanas gadījumā tas palīdz cīņā pret klepu un augšējo elpceļu kaitēm, lieto kā atkrēpošanas un dezinfekcijas līdzekli hroniska bronhīta un plaušu slimību gadījumos.
Lai dažādotu garšu, var pievienot citrona, apelsīna miziņu, un citas tējas vai sulas.
Labs palīgs saaukstēšanās laikā mājas aptieciņā būs veselīgais priežu pumpuru sīrups. Lai to pagatavotu:
- ņem vienu daļu pumpuru un divas daļas ūdens,
- vāri 15–20 minūtes katliņā ar vāku uz mazas uguns,
- šķidrumu atdzesē un nokās,
- 1 daļai novārījuma pievieno 2 daļas cukura, maisot uzkarsē līdz viršanai,
- karstu iepilda nelielos traukos.
Imunitātes veicināšanai to lieto pa ēdamkarotei no rīta.
Vērts ievērot, ka vitamīnu dzērienus drīkst lietot tikai tad, ja esi pārliecināts par savu nieru veselību. Tie ir urīndzenoši un spēcīgi stimulē nieres.
Aromātiskas, svaigas priežu skujas un pumpurus izmanto nervu sistēmas nomierinošām, atslābinošām vannu peldēm: augus novāra nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkāš. Ja vēlies, vari pievienot arī piparmētras. Pagatavoto novārījumu pielej vannas ūdenim, ieteicamais peldes ilgums ir 10–15 minūtes.