Aizvien populārāka īpaši jaunu cilvēku vidū kļūst lietotne" TikTok", kurā satura veidotāji publicē teju visu - sākot ar asprātīgiem video, beidzot ar īsām psiholoģijas lekcijām. Airita Kodorāne ir pašmāju "TikTok" celmlauze, kura saturu sāka publicēt pirms nedaudz vairāk kā gada, taču nu jau viņas sekotāju pulks pārsniedzis 50 tūkstošus. Sarunā ar "Apollo" Airita pastāsta, kā kļuva par pilna laika "tiktokeri", ar kādiem šķēršļiem ir saskārusies un kādi ir turpmākās karjeras plāni.
Iesākumā pastāsti par sevi!
Airita Kodorāne: Es esmu pilna laika "tiktokere". Taisu ēdiena video brīvā stilā, gatavoju gan receptes, gan arī taisu Latvijas ēdināšanas vietu apskatus. Esmu dzimusi dziļos laukos, pie Rēzeknes, bet četru gadu vecumā es pārvācos uz Rīgu, tāpēc principā es sevi uzskatu par rīdzinieci.
Kā izdomāji veidot šādu saturu?
Bija pirmais pandēmijas vilnis, un es aizgāju no darba. Sēdēju mājās, ar draugu gatavojām ēst, un tad mēs izdomājām vienkārši kaut ko nofilmēt. Kāpēc tieši video par ēdienu? Tāpēc, ka pati sešus gadus strādāju restorānā un skatījos, kā taisa ēst. Mani tas vienmēr ir interesējis. Bērnībā es vienmēr skatījos, kā mamma gatavo ēst, no tā manī ir šī patika pret ēst gatavošanu.
Vai ir iespējams nopelnīt naudu ar satura veidošanu "TikTokā"?
Ir iespējams, bet, protams, nevar nopelnīt tik daudz, cik vēlētos. Daudzi uzņēmumi par sadarbībām ļoti negribīgi maksā, vēlas "izbraukt" ar visādiem barteriem. "TikTok" ir diezgan jauna platforma Latvijā. Piemēram, Latvijā vēl nav pieejama opcija, ka satura veidotājs saņem naudu no "TikTok" kompānijas - par videoklipa skatījumiem vai "patīk" atzīmēm. Atalgojumu iespējams saņemt tikai no reklāmām un sadarbībām.