Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Izrādās, ka meža zvēri nav vienīgie, kas jaunaudzēm var nodarīt lielu skādi (1)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Esam ieraduši meža dzīvniekus "vainot" par postījumu nodarīšanu kokiem, tostarp jaunaudzēm, tomēr novērots, ka arī irši spēj nodarīt lielu ļaunumu. Tie šā gada karstajā vasarā krietni papostījuši jaunos bērziņus Limbažu novadā. Ziņu medijs "Apollo.lv" skaidroja, vai šāda parādība ir bieži izplatīta Latvijā.

"Irsis "apgredzeno" galotni. Tā vēlāk nolūst un aug nākošā. Koks veidojas kā japāņu kociņi un no saimnieciskā viedokļa ir galīgi nekāds," ziņu medijam "Apollo.lv" skaidro Mežkopības speciālists Jānis Veldre.

"Kad bērzs paaugas, tad nezinātājs nemaz nevar atpazīt, ka pie vainas bijis irsis. Cilvēks redz zarainus bērzus. Bieži vien to noveļ uz ģenētiku, vai arī ne uz īpaši labiem stādiem, bukiem tai skaitā,"

skaidro speciālists. Viņa pārraudzībā ir Dienvidkurzemes teritorijas, un tur šī problēma ir novērota, tomēr salīdzinoši maz vietās. 

2021. gada vasarā meža īpašnieks Māris Jursons savā bērzu jaunaudzē saskārās ar plašākiem iršu radītājiem bojājumiem savās jaunaudzēs. Viena hektāra lielajā platībā lidoņu bariņš postījumus bija radījuši aptuveni pusei jauno bērzu.

Lai arī iepriekš Māris ir saskāries ar ko līdzīgu, bet noteikti ne tik plašā apmērā. Viņš pieļauj, ka šī karstā vasara bijusi īpaši labvēlīga un tie savairojušies, līdz ar ko problēmas radušās mežu īpašniekiem, kā arī biteniekiem.

Viens no viņa bērzu stādījumiem atrodas netālu no mājas. Irši savus pūžņus bija ierīkojuši putnu būrīšos. Māris atklāj, ka tos iršu mitekļus, ko atradis, iznīcinājis ar veikalā nopērkamu aerosolu, apsmidzinot pūžņu ieejas.

Tomēr tā bija maza daļa, jo arī mežā, koku dobumos, ir to mājvietas. "Acīmredzot tie nebija vienīgie pūžņi. Uzgāju arī mežā pūzni kokā, ko zāģeri kaimiņa īpašumā bija zāģējuši. Koks bija nogāzts, bet tā iemesla dēļ nebija sazāģēts," stāsta meža īpašnieks. 

Piemājas bērzu jaunaudzē Māris novērojis lielus postījumu, irši apskādējuši gandrīz katru koku. 

"Man par laimi šie bērzi nebija stādīti vienlaikus, bet gan grupveidā ar priedi un egli. Bērzs ir gandrīz "noēsts", bet es par to tik ļoti nebēdājos tieši tā iemesla dēļ, ka man abās pusēs ir skuju koki un uz tiem šo postījumu nav," stāsta Māris.

Tomēr skāde ir nodarīta. Šo mazo lidoņu bars ir papostījis meža īpašnieka gadu gaitā ieliktās pūles, lai jaunaudze augtu spēcīga un no tās varētu gūt "ražu". 

"Esmu neapmierināts. Redzu šo jaunaudzi un tos postījumus. Tie kociņi par kuriem esmu rūpējies un stādījis, esmu kopis un pļāvis zāli tiem apkārt, bet labi, ka viss vienlaikus nav nopostīts, jo tā ir mistraudze," stāsta Māris.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu