"Pagājuši astoņi mēneši pēc slimošanas ar koronavīrusu, un ir zudusi garša un oža. Vairums ēdienu garšo metāliski, un katru dienu nomoka jautājums: ko lai šodien ēd?" Koronavīruss var atstāt nopietnas sekas arī 20 gadus vecam cilvēkam. Kā ir dzīvot ar izmainītām maņām, un ko par to saka speciālisti?
Saslimšana ar Covid-19 aprīlī
Ar koronavīrusu ģimenē saslimām aprīlī. Vecāki dažas dienas pirms inficēšanās Jelgavā bija vakcinējušies, taču imunitāte nepaspēja izveidoties. Kad man noteica kontaktpersonas statusu, jutos labi, šķita, ka esmu drošībā.
Dažas dienas dzīvoju mierā, līdz sapratu, ka nejūtu ožu un garšu, ēdot ķiplokmaizi.
Paaugstinājās temperatūra, un arī tests atklājās pozitīvs. "Ārprāts, man ir kovids!" vienpadsmitos naktī pēc testa rezultāta saņemšanas pārsteigta rakstīju vecākiem un apradu ar domu, ka gadu pēc pandēmijas sākuma esmu saķērusi vīrusu.
Slimošanas gaita bija salīdzinoši viegla – minimāla temperatūra, bezspēks un drudzis. Vecākiem klājās smagāk – augsta temperatūra, dziļš klepus, balss, ožas un garšas zudums.
Bija grūti zvanīt un apvaicāties, kāda ir pašsajūta, jo mani pārmāca bailes, ka vecākus vajadzēs hospitalizēt.
Tomēr pēc nedēļas visi bijām "Covid-19 negatīvi". Divas nedēļas vēlāk vecākiem atgriezās maņas, un es nepacietīgi gaidīju savu kārtu. Mēnesis, divi, bet nekā.
Ēdieniem nebija nekādas garšas, nejutu pat kanēļmaizes un šašlika smaržu.
Nogurums, nespēks un dusmas par sekām. Tajā laikā arī vakcinējos.