Oktobris un novembra sākums ir laiks, kad novāc safrānu. Šoruden nelielu tā ražu izdevies ievākt arī Latvijā, Priekuļos, Vides risinājuma institūta izmēģinājumu laukā, vēstī Latvijas Radio.
Priekuļos novāc pirmo safrāna ražu, kas arī ir dārgākā garšviela pasaulē
Vides risinājumu institūta safrāna audzēšanai izvēlējušies vietu aizvējā. Idejas iniciatore, institūta pētniece, itāliete Džesiku Žirardi norāda, ka safrāns ir ļoti īpašs augs, to sauc par sarkano zeltu, un tā ir dārgākā garšviela pasaulē.
Tā augto cenu veido tas, ka tas ir jāievāc ar rokām, turklāt no viena zieda var iegūt tikai trīs drīksnas. Lai savāktu vienu gramu šīs garšvielas, ir vajadzīgi 150 ziedi. Viena kilograma cena varot sasniegt pat 10 tūkstošus eiro.
Dobe, kurā aug no Itālijas un Nīderlandes Džesikas Žirardi vestie safrāna krokusi, nav liela, jo šobrīd tas ir tikai eksperiments. Taču pētniece vērtē, ka Latvijā audzēts safrāns nav nekas neiespējams.
Viņa vērtē, ja eksperiments izdosies, tas būs vērtīgs ieguvums.