Kāpēc kādam no veikalu plauktos pieejamā skābā krējuma iepakojumam vēl nesen cena bija 1,49 eiro, bet tagad jau 1,75 eiro, veidojot 17% kāpumu? Ir eksperti, kuri uzskata – kāpums ir pamatots.
Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe norādīja: "Nu, skatāmies – viss pieaudzis. Es pat nevaru iedomāties pilnīgi nevienu lietu, kas ir kļuvusi lētāka.
Visas sastāvdaļas, no kā sastāv gatavais produkts veikala plauktā, ir kļuvušas dārgākas. Tad produktam ir jākļūst dārgākam."
Ekonomists Pēteris Strautiņš uzskata – ja kāds grib tik dārgi tirgot, tad lūdzu, bet jāšaubās, vai cilvēki pirks, ja vienlaikus citi krējuma piedāvājumi ir par adekvātākām cenām nekā pieminētais gadījums par 1,75 eiro. "Piena produktiem nav šobrīd šāda cenu pieauguma," viņš norādīja.
Ja salīdzina šī un pagājušā gada augustu, tad ir produkti, kam cenas kāpušas strauji kartupeļiem (+26,9%), olīveļļai +10,5%, citām pārtikas eļļām (+18,9%), mājputnu gaļai (+15,7%), dārzeņiem (+12,9%), rīsiem (+10%).
Taču ir arī produkti, kam cenas kritušās: svaigiem augļiem par 8,7%, sviestam par 3,5%, saldētām jūras veltēm par 3,5%, bet saldumiem par 3,4%.