"Kurzemes sēklu" izmēģinājuma laukā Talsos arbūzi iesēti 17.maijā, un tie patiešām sēti, nevis stādīti, jo arbūziem nepatīkot, ka tiem aiztiek saknes.
"Arī pārstādot no dēsta uz lauka tomēr apstākļi mainās. Jebkuram augam tas ir šoks, bet arbūzam tas ir vēl lielāks šoks," skaidro agronoms Andris Kiršentāls.
Aptuveni 200 kvadrātmetru platībā iesētas vairāk nekā 600 sēklas, un šovasar raža ir necerēti liela - arbūzi sver no 3.5 līdz astoņiem kilogramiem. Tie burtiski augot pa dienām, un tropiskais laiks palīdzējušas arbūzu saldumam.
"Vēl jau skatās pēc tās gulēšanas vietas. Jo dzeltenāka šī te vieta, ar ko tas kontaktējās ar zemi, jo tas tuvojas vairāk gatavībai. Vēl ir viens princips – ja arbūzs ir pilnīgi apaļš, tad tā ir meitenīte. Ja tas ir garens, tad tas ir puisītis. Saldāka ir meitenīte," stāstīja Kiršentāls.
Veikalos gan esot pa arbūziem jāpaklauvē, kas parādot, vai tie pilni sulas. Šovasar no Latvijā audzētajiem arbūziem sula burtiski šķīst.
"Nu, cits ir tāds, ka es to, kā saku, "nokauju", un man smaida pretī. Tas ir jau ieplaisājis ar melnām sēklām. Ļoti salds. Bet tomēr lielāka veiksme ir noķert tādā brīdī, kad vēl nesmaida pretī," pauda Andris Kiršentāls.