Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadošais pētnieks Krišs Spalviņš piekrīt uztura speciālistiem, ka zivis ir jāēd, taču daļa patiesības esot arī par šiem kaitīgajiem savienojumiem. “Protams, ka nav tā, ka zivju audzētāji apzināti izmanto zivju uzturā kaitīgas vielas, bet ir pierādīts, ka zivju akvakultūras audzētajās zivīs ir zināma koncentrācija kaitīgo savienojumu,” skaidro pētnieks.
Viņš gan uzreiz arī mierina, ka koncentrācija lielākajai daļai no šiem kaitīgajiem savienojumiem ir zem sliekšņa, kad zivis varētu uzskatīt par bīstamām, tomēr patērētājiem būtu jāpiedomā, vai tās lietot uzturā ikdienā.
“Ja runājam par to, kādas zivis lietot, gan savvaļā nozvejotām zivīm, gan akvakultūras zivīm dažāda veida piesārņojumi ir klātesoši, bet koncentrācija gan vienā, gan otrā gadījumā nerada tik lielas bažas, kā sākotnēji varētu domāt,” skaidro Krišs Spalviņš.
Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!