Šobrīd, kad pandēmijas ieviesto ierobežojumu dēļ vairāk laika pavadām mājās, daudziem ir vēlme atsvaidzināt vienas no dzīvesvietas galvenajās telpas - virtuves - iekārtojumu. Kā veiksmīgāk izmantot izmēros nelielu telpu, iegūstot vairāk vietas produktu un virtuves inventāra uzglabāšanai?
IKEA interjera dizainers Dariuss Rimkus stāsta, kādi novecojuši risinājumi var sagandēt prieku gatavot mājās un kādas kļūdas būtu jānovērš nelielas virtuves iekārtojumā.
1. Tumšas krāsas. Tumši dzeltenas sienas, brūni skapīši un raiba darba virsma vizuāli padara nelielu virtuvi vēl šaurāku. Lai radītu kārtīgu, skaidru koptēlu, jāmēģina kombinēt tikai divi vai trīs saderīgi toņi.
Ja telpa ir pavisam maza, ir prātīgi izraudzīties gaišas krāsas un pieskaņot virtuves iekārtas fasādi sienām.
Šādi neradīsies asi kontrasti, kas var radīt pārblīvētības iespaidu. Minimālistiskā stilā ieturēta virtuve arī ir vieglāk pārveidojama – noskaņas mainīšanai atbilstoši katram gadalaikam pietiks ar jaunu trauku dvieli, galdautu un citiem nelieliem elementiem.
2. Viens gaismas avots. Virtuvē noteikti nepietiek ar vienu tradicionālo griestu lampu. Labi apgaismota telpa vienmēr izskatās plašāka, turklāt tādā ir ērtāk gatavot ēdienu, ieturēt maltītes un pavadīt laiku kopā ar ģimeni.
Ideālā variantā virtuvei var izmantot iebūvējamu darba virsmas apgaismojumu un virs ēdamgalda iekarināt atsevišķu lampu. Tomēr, ja nav iespējams izvēlēties iebūvējamo apgaismojumu, to var atrisināt ar sienas vai galda lampām. Tās ir ļoti dažādas un pieejamas par pievilcīgu cenu, jau sākot ar 9,99 €.