Tas pats attiecas uz maizes izstrādājumiem, kas satur sodu vai cepamo pulveri. Arī šīm sastāvdaļām ir nepieciešams siltums, lai tās labāk iedarbotos, tāpēc, ja receptē teikts, ka jāuzsilda, tad ir jāuzsilda.
Konditorejas gardumu gatavošana "uz aci"
Maizes, kūku, smalkmaizīšu un citu konditorejas izstrādājumu cepšana ir vesela zinātne, kas prasa absolūtu precizitāti gan darbībās, gan sastāvdaļu proporcijās.
Ja tu ignorē sastāvdaļu daudzumu un ber visu pēc sajūtām, apgalvojot ka 20-50 grami jau neko nemainīs, rezultāts var likt tev vilties.
Nekad nevar droši apgalvot, ka notiks kas nelāgs, bet nevar arī būt drošs, ka nenotiks. Piemēram, dažreiz banāls pārspīlējums ar cepamo pulveri noved pie tā, ka biskvīts ir slikti izcepts un zaudē elastību.
Tāpat nevajadzētu aizrauties ar mēģinājumiem aizstāt sastāvdaļas, ja vien tu neesi pilnīgi pārliecināts par to, ka aizstātais produkts ar pārējiem mijiedarbosies tieši tā, kā nepieciešams. Dažreiz šķiet, ka, aizstājot cukuru ar medu, sviestu ar augu eļļu un kviešu miltus ar auzu pārslu miltiem, nekas nemainīsies. Patiesībā pilnīgi viss mainīsies, jo tekstūras atšķirsies un dažādi ķīmiskie procesi atšķirsies. Un, kad izņemsi gatavo produktu no krāsns, var sanākt smaga vilšanās. Jā, aizstāt var, bet jāzina, vai nav jāmaina proporcijas un vai patiesi to der darīt šajā receptē.
Ignorē noteikumu "produkti istabas temperatūrā"