Projekta īstenotāji skaidro, ka Latvijā cūku ēdināšanā lielākoties izmanto graudaugu barību, kas receptēs veido 60-70% no visa barības apmēra un dažreiz vairāk. Taču cūku barības dārgākā sastāvdaļa ir olbaltumvielu saturoša barība augstā šo vielu satura dēļ. Visbiežāk kā galveno olbaltumvielu avotu izmanto ģenētiski modificētu soju, kas satur slāpekli un, izvadoties no organisma, piesārņo apkārtējo vidi.
LLU Lauksaimniecības fakultātes pētnieki norāda, ka projektā paredzēts izstrādāt barības receptūras nobarojamām cūkām, cenšoties samazināt apkārtējās vides piesārņojumu, kas veidojas cūku nepilnvērtīgā un nesabalansētā barošanā. "Bieži vien cūku ēdināšanā barības līdzekļi tiek iekļauti haotiski un vislētākie, maz uzmanības pievēršot, kā cūkas tos var izmantot," pastāstīja pētniece Lilija Degola.
Viņa skaidroja, ka augstas kvalitātes cūkgaļas iegūšanai barība ir izšķirošs faktors un tai ir jābūt piemērotai cūkām - sabalansētai atbilstoši nepieciešamajām barības vielām un izmantojamībai cūku organismā. Turklāt īpaši svarīgs aspekts ir barībā esošais slāpeklis, kura izmantojamība ir atšķirīga no dažādiem barības līdzekļiem. Neizmantotais slāpeklis cūku organismā izdalās vidē ar cūku mēsliem, tādā veidā pārmērīgi piesārņojot apkārtējo vidi.