Pārēšanās - grilēšanas blakne. Kā rīkoties, ja gadījies pārēsties?
Ik vasaru parasti esam noilgojušies pēc grilētiem ēdieniem, tāpēc pirmās grila ballītes parasti beidzas ar pārēšanos. Protams, grilētu ēdienu smarža ir kārdinoša, taču svarīgi ir ievērot samērību. Lai no pārēšanās izvairītos, ieteicams cepšanu veikt vairākos piegājienos ar trīs stundu intervālu, nevis uzreiz grilēt visu ēdienu.
Samērīgai jābūt arī proporcijai uz šķīvja - grila ēdieniem jāaizņem ne vairāk kā ceturtā daļa ēdienreizes satura, to papildinot ar svaigiem dārzeņiem, salātiem, dažādām veselīgām mērcēm un augļiem.
"Dažreiz mēs zinām, ka pēc ēšanas būs slikti, taču nespējam no grila ēdieniem atturēties - apzināti riskējam, ka dedzinās kuņģi, pūtīsies vēders, būs smaguma sajūta, smagākos gadījumos vemšana un caureja. Tādās situācijās labi jau laicīgi būt gataviem un ēdienreizes laikā vai pirms tās lietot skābi mazinošos preparātus, kas palīdz šķelt uzņemto barību. Ja uzpūties vēders, ieteicams lietot fermentu preparātus pret vēdera uzpūšanos, kas mazinās diskomfortu," iesaka farmaceite.
Smaguma sajūtai nereti pie vainas ir ne tikai slikti sakošļāts ēdiens, bet arī, piemēram, vēlēšanās pamīšus veikt āra darbus un ēst.
Uzreiz pēc ēšanas aktīvi kustoties, visa enerģija aiziet darbam un ēdiens negremojas. Tāpēc pēc katras maltītes, kurā daudz ēsts, vajadzētu atpūsties – optimāli 30 līdz 60 minūtes, un lietot enzīmpreparātus, kas palīdz sagremot apēsto.
Ja apēsts par daudz, kunģis ar gremošanas fermentu rezervēm nespēj sašķelt pārtiku. Pret smagumu vēderā palīdzēs papildus fermentu deva, ko var iedzert tablešu veidā. Tiesa, ar to lietošanu ilgāk par nedēļu nav ieteicams aizrauties. Ja šādas problēmas ir regulāri, noteikti jādodas pie ārsta, jākoriģē diētu un jāpiemeklē atbilstošā enzīmu preparāta deva.