Dažkārt arī šķietami veselīgi pārtikas produkti spēj ievērojami ietekmēt mūsu veselību, turklāt neveselīgu pieradumu rada ne tikai tas ēdiens, kuru parasti pietaupam desertam, vēsta portāls "Topnews".
Ne tikai saldumi. Kaitīgāko un atkarību raisošāko produktu tops
Krievijas medicīnas zinātņu doktors, profesors un dietologs Aleksejs Kovaļkovs ir sastādījis ilgtermiņā bīstamāko pārtikas produktu sarakstu.
Domājams, ka reti kuram būs pārsteigums - eksperts saraksta pirmajā vietā ir ierindojis pusfabrikātus, kuros bieži vien ir augsts mononātrija glutamāta daudzums, kas pazīstams kā garšas pastiprinātājs.
Galvenā problēma šajā gadījumā ir tas, ka šīš vielas ietekmē cits ēdiens var sākt šķist bezgaršīgs un pliekans, turklāt visbiežāk šajās "lamatās" iekrīt tieši bērni. Daži speciālisti uzskata, ka augsta vielas koncentrācija bērniem var radīt hepatotoksiskas dabas problēmas un radīt redzes problēmas - par to liecinot laboratoriski eksperimenti ar grauzējiem.
Otrajā "reitinga" vietā atrodas piena produkti ar zemu tauku sastāvu - tajos nereti sastopama kaitīgā palmu eļļa, zemas kvalitātes augu valsts produkti un sojas proteīns ar zemu uzturvērtību.
Pēcāk speciālists izdalījis produktus ar raugu, kas tiek cepti - lai arī raugs pats par sevi nav kaitīgs, Kovaļkovs iesaka cilvēkiem vienmēr cept savas pankūkas un maizi pašiem, vai arī veikalā izvēlēties opcijas bez rauga.
Vien ceturtajā vietā atrodas mūsu visu mīļākais "ļaunais" produkts - cukurs, kuru parasti vienkārši patērējam daudz par daudz (diennakts ieteicamais daudzums vairumam cilvēku ir vien 50-60 grami).
Topa noslēgumā atrodas veikalā nopērkamā vistas gaļa - šajā izstrādājumā bieži vien ir ļoti daudz antibiotiku, augšanu stimulējošu vielu un ūdeni aizturošas vielas.