Savukārt laikrakstā "The British Medical Journal" publicēts pētījums ziņo, ka D vitamīns var cīnīties ar vīrusu un baktēriju patogēniem, kas rada astmu, pneimoniju un gripu.
"D vitamīns patiešām palīdz stiprināt imunitāti, un, visticamāk, tas palīdz izvairīties no koronavīrusa slimības komplikācijām," skaidro eksperts, klīniskais imunologs Lauris Līcītis.
"Principā vitamīnu trūkums ir saistīts ar dažām cilvēka imunitātes izmaiņām un tas ietekmē jebkuru vīrusu infekciju. D vitamīns ir svarīgs, lai hormonālā sistēma darbotos pareizi. Īpaši tas attiecas uz sievietēm, taču ir aktuāli arī vīriešiem. Un, protams, tas palīdz metabolismam organismā, ieskaitot kalcija metabolismu. Proti, stipri kauli ir D vitamīns, augšana - tas arī ir D vitamīna nopelns," min Līcītis.
Ir pierādīts, ka sievietēm, kurām trūkst šī vitamīna, biežāk attīstās krūts vēzis. Tādēļ šīs slimības ārstēšanas laikā tiek izmantotas arī lielas D vitamīnu devas.
"Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē D vitamīna koncentrāciju organismā, ir saule," saka Lauris Līcītis, "bet es varu teikt, ka šī vitamīna trūkuma simptomi sāk parādīties cilvēkiem, kuri dzīvo ne tikai ziemeļu platuma grādos, piemēram, mēs, bet arī saulainākās vietās."
Jāsecina, ka palīdz ne tikai saule. Īpaši tas ir saistīts ar uzturu. Uzturā ir jāiekļauj dažādas eļļas, tai skaitā olīveļļu, kā arī eļļu saturošus produktus, zivis, piena produktus. Arī piena tauki var būt viens no D vitamīna avotiem. Parasti tie, kam patīk diētas ar zemu kaloriju daudzumu, grēko no uztura pilnībā izslēdzot taukus saturošus produktus. Tas savukārt samazina D vitamīna uzņemšanu organismā.
Daudzos pētījumos konstatēts, ka īpaši efektīva ir D vitamīna kombinācija ar augstākā labuma olīveļļu. Olīvu labvēlīgā ietekme ir plaši izmantota daudzu slimību ārstēšanā un profilaksē.
Eksperti iesaka katru dienu lietot D vitamīnu nelielās devās (1000 - 4000 SV). Jāatceras, ka D3 vitamīns ļoti labi šķīst taukos, īpaši kaņepju eļļā un pirmā spieduma olīveļļā. Šajā gadījumā ķermenis vitamīnu absorbē vislabāk.
Neaizmirstiet, ka olīveļļa ir bagāta ar A un E vitamīniem, arī rapšu eļļa ir bagāta ar Omega 3 un Omega 6 taukskābēm. Šī kombinācija ļauj vislabāk absorbēt holekalciferolu (D3 vitamīnu).
Raksts tapis sadarbībā ar "Valentis Pharma".