Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Mānīgi veselīgi. Pieci "diētiski" našķi, kas tikai pievieno svaru

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Diemžēl uztura zinības daudziem joprojām ir tā joma, kurā valda daudzi nepamatoti uzskati un viltus zināšanas. Par našķiem, kas pirmajā acu uzmetienā šķiet veselīgi, taču patiesībā ir bez īpašas uzturvērtības, vēsta portāls "Good House".

Saldie dzērieni

Gāzētie dzērieni un augļu sulas tetrapakās ir visspilgtākais piemērs bezvērtīgiem produktiem. Tie satur daudz cukura (vai mākslīgos saldinātājus, kad runa ir par "diētiskiem" dzērieniem), bet citu noderīgu vielu praktiski nav. Regulāra šādu dzērienu lietošana var ievērojami veicināt sirds slimību, aptaukošanās, endokrīnās sistēmas traucējumus un pat vēža attīstības risku.

Konservēti augļi

Svaigi augļi ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa. Tajos ir daudz antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar bīstamo brīvo radikāļu darbību, kā arī daudz veselīgu ogļhidrātu, vitamīnu un mikroelementu. Žāvēti un saldēti augļi arī ir vērtīgi, bet ne konservēti, jo tos visbiežāk uzglabā cukura sīrupā. Tā rezultātā veselīgu augļu vietā tu iegūsti daudz cukura, kas noteikti nav veselīgi.

Augļu ledus un saldētas sulas

Populārs vasaras ēdiens, ar kuru ir tik patīkami atvēsināties karstumā, bet, izpētot tuvāk, jāsecina, ka tie var nebūt tik nekaitīgi: tie sastāv no milzīga daudzuma cukura, kas papildināts ar mākslīgām krāsvielām un garšām. Ja tev patiešām garšo augļu ledus un neesi gatavs no tā atteikties, dod priekšroku dabīgajām saldētajām sulām, bet labāk tomēr izvēlies kvalitatīvu saldējumu. 

Kafijas dzērieni

Tu domā, ka dzer uzlabotu kafiju, bet ķermenis saņem tikpat daudz kaloriju (galvenokārt tukšas), it kā  būtu apēsts deserts. Saldie kafijas dzērieni - frappuccino vai macchiato - satur daudz vairāk cukura, tauku un tukšu ogļhidrātu nekā jebkura maltīte, ko ēd pusdienās vai vakariņās. Ja tev nav spēka pilnībā atteikties no šiem dzērieniem, vismaz mēģini tos dzert ne vairāk kā vienu vai divas reizes mēnesī. Un labāk no rīta!

Baltā šokolāde

Šokolāde pēc savas būtības ir veselīgs našķis, kas pozitīvi ietekmē sirdi, endokrīno sistēmu, psiholoģisko veselību un pat stiprina zobus. Daži tumšās šokolādes gabaliņi dienā ir gandrīz būtiska uztura sastāvdaļa. Bet tas viss nekādā veidā neattiecas uz balto šokolādi, kurā praktiski nav kakao, bet tiek ielikts daudz cukura un tauku. Izvēlies tumšo šokolādi vai vismaz piena šokolādi, bet ne balto!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu