Ieteikumi dārza nojumes izvēlē

Foto: Publicitātes foto

Vai jau sen sapņo par jauku dārza nojumi, kur nesteidzīgi padzert kafiju, papusdienot kopā ar ģimeni vai pavadīt skaistus vasaras vakarus? Vasara drīz vien būs klāt, tāpēc laiks iegādāties nojumi savam dārzam. Kā izvēlēties labāko un izdevīgāko? Lasi šajā rakstā!

Kam nojume paredzēta?

Lai izvēlētos pareizo dārza nojumi, jāsaprot, kādam nolūkam tā paredzēta un kas ir svarīgi? Atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs nonākt par soli tuvāk lēmuma pieņemšanā:

  • Vai vasarā dārzā bieži tiek rīkotas svinības un ir nepieciešamība pēc lielākas nojumes vai pat vairākām, ja draugu loks ir lielāks?
  • Vai nojume paredzēta tikai kā jumts virs galvas lietus laikā?
  • Vai tā kalpos kā jauka ģimenes atpūtas vieta, kas pasargās arī dārza mēbeles no laikapstākļu maiņas?
  • Vai ir svarīgi, ka tā aizņem pēc iespējas mazāk vietas, kad nav nepieciešama un to iespējams ātri uzstādīt vai nojaukt?
Foto: Publicitātes foto

Izmērs

Izmēri nojumēm ir ļoti dažādi un tie var atšķirties pat par pāris desmit centimetriem. Visbiežāk to garums un platums ir vienāds, klasiskākais izmērs ir 3x3m. Ja dārzā nav tik daudz vietas, ir arī mazāki izmēri , piemēram 1,8x1,8m. Grandiozākām svinībām ir pieejamas 6x12m un pat lielākas. Nojumēm ar sešām sienām aprakstos minētais platuma un dziļuma izmērs ir tāds pats kā četru sienu, bet tās aizņems nedaudz vairāk vietas un būs ietilpīgākas.

Materiāla izvēle

  • Alumīnija. Lētākas un vieglākas būs dārza nojumes, kuru rāmis veidots no alumīnija. Tas būs piemērotākas pārvietošanai un īslaicīgiem pasākumiem, piemēram, izbraucieniem pie dabas. Šādas nojumes parasti ir ātri uzstādāmas un nojaucamas, bet nebūs piemērotas stiprākā vējā.
  • Tērauds ar pulvera pārklājumu. Arī nojumes, kuru karkass veidots no tērauda, ir bieži pieejamas un nemaksā bagātību, bet ir izturīgākas. Pirms iegādes noteikti jāpievērš uzmanība, ko norādījis ražotājs, jo nereti norādīts, ka tās nav paredzētas lietošanai stiprā vējā un lietū.
  • Kalts dzelzs. Ja nojume ir atpūtas stūrīša sastāvdaļa, nevis tiek uzcelta vienai dienai, jāmeklē izturīgāks materiāls konstrukcijai. Viens no tādiem ir dzelzs. Tas ir smagāks un stabilāks kā alumīnijs, bet līdz ar to arī dārgāks.
  • Koks. Tāpat izturīgas būs arī koka nojumes, bet par tām būs vairāk jārūpējas, lai mainīgie laikapstākļi nesabojātu materiālu un nojume kalpotu daudzus gadus.  Kopšana, tāpat kā cena, ir atkarīga no koka sugas un tā, kā ir apstrādāts koks. Bet kopumā tā būs stabilāka un stiprāka vēja laikā nebūs jāuztraucas, ka to aiznesīs pa gaisu. Šādu nojumi lieliski dārzā papildinās koka dārza mēbeles.
  • Polietilēns. Lētākām nojumēm kā jumtu un sienas izmanto zemākas kvalitātes polietilēnu. Preču aprakstos reizēm tiek norādīts svars (gramos) uz kvadrātmetru, kas atspoguļo materiāla kvalitāti, ūdensnecaurlaidību un izturību. Un jo lielāks svars, jo labāka kvalitāte. Parasti nojumēm šis rādītājs sākas no 100g/m2, kas nozīmē, ka nojume visticamāk ātri laidīs cauri mitrumu un ilgi nekalpos.
  • Poliesters. Otrs populārākais materiāls sienām un jumtiem ir poliesters, taču tas ir kvalitatīvāks, līdz ar to var būt arī nedaudz dārgāks. Tā izturību un ūdensnecaurlaidību mēra tāpat kā minētajam polietilēnam. Poliesters ar 180g/m2 labi aizturēs mitrumu, bet stiprākām lietus gāzēm būs vajadzīgs kas izturīgāks.
Foto: Publicitātes foto

Izvēle būs skaidrāka, ja ne tikai spēsi atbildēt uz augstāk rakstā minētajiem jautājumiem un zināsi vairāk par materiāliem un izmēriem, bet iztēlosies, kā dārzā iederēsies jaunā nojume.

Dārza nojume galvenokārt ir ilgtermiņa ieguldījums un tas nav lēts prieks, taču skaisti mirkļi gadu gaitā atsvērs šo ieguldījumu. Ienāc 1a.lv interneta veikalā, izvēlies savu nojumi un pārvērt parastu dienu par piedzīvojumu dārzā.

Uz augšu