Iepirkšanās prasa piesardzību. Vīrusu patogēni uz virsmām var izdzīvot vairākas stundas, tāpēc maisus neliec uz galda vai krēsliem, bet uz grīdas. Patogēni var nonākt arī uz rokassomiņas un atslēgām, tāpēc arī šos priekšmetus labāk atstāj uz pakaramā un, ja ir iespējams, notīri ar dezinficējošām salvetēm. Ja arī vīrusu patogēni būs nonākuši uz maisiņa vai somas, tie saskarsies ar vietām, kuras mājinieki skar minimāli.
Apavi ir baktēriju un vīrusu magnēts, tādēļ aizmirsti par lāčošanu ar āra zābakiem pāri visam dzīvoklim, lai aiznestu produktus uz virtuvi.
Novelc apavus pie durvīm - ideālā variantā, ja dzīvo privātmājā, atstāj tos pavēdināties uz lieveņa un pēcāk noliec kurpju skapī vai plauktā.
Nomazgā rokas un ķeries pie pārtikas produktu izlikšanas
Dodies uz vannasistabu vai tualeti un rūpīgi nomazgā rokas ar ziepēm un ūdeni. Kad tas ir izdarīts, vari ķerties pie produktu salikšanas ledusskapī vai virtuves skapīšos.
Nepieciešamības gadījumā nomazgā atsevišķus produktus un vēlreiz nomazgā rokas
Atceries, ka arī uz produktu iepakojumiem var būt vīrusu patogēni, piemēram, uz konserviem, brokastu pārslu pakām vai plastmasas pudelēm. Pēc produktu izlikšanas uz rokām var atkal nonākt mikroorganismi, kas tālāk jau tiek uz rokturiem, virtuves virsmām un apģērba.
Šajā laikā drošības nevar būt par daudz, tāpēc, arī kārtojot produktus, ir vēlams parūpēties par papildu drošību. Konservu bundžas drošības pēc nomazgā ar ziepēm un ūdeni - ziepēs esošās attaukojošās vielas iznīcina vīrusu lipīdu membrānu, tāpēc tie kļūst neaktīvi. Ziepjūdens noderēs arī plastmasas pudeļu un citu cieto iepakojumu dezinfekcijai. Pēcāk nomazgā rokas un ķeries pie ierastajiem darbiem.