Jebkurš pilngraudu produkts satur organismam vērtīgās šķiedrvielas un vitamīnus, tāpēc visi pilngraudu produkti ir vērtīgi, taču tieši auzas ir šīs kategorijas preču līderis.
Simts grami auzu satur veselus 12 gramus dažādu šķiedrvielu, kas nodrošina normālu zarnu trakta darbību un labvēlīgi ietekmē gan cukura, gan holesterīna līmeņa regulāciju.
Auzas ir bagātas arī ar mangānu un B grupas vitamīniem, kas ir ļoti nozīmīgi normālai nervu šūnu funkcionēšanai. Regulāra pilngraudu auzu produktu iekļaušana uzturā nodrošina fizisko labsajūtu un organisma bioķīmijas līmenī veicina tādu procesu norisi, kam ir pozitīvs iespaids uz mūsu psihoemocionālo stāvokli.
Šis brīnumprodukts Latvijas veikalu plauktos ir ienācis pavisam nesen, taču tas strauji iekarojis ne vien dietologu uzmanību, bet arī pircēju atzinību. Čia sēklas ir viens no šķiedrvielām bagātākajiem produktiem, jo 100 grami šo sēklu satur ap 35-40 grami šķiedrvielu, kas visa nepieciešamā dienas deva. Lai gan čia uzturvērtība ir patiesi slavējama, otro, nevis pirmo vietu šis produkts ieņem divu iemeslu dēļ – pirmkārt, mūsu valsts iedzīvotājiem visdrīzāk nepatiks ēst čia katru dienu (atšķirībā no auzu pārslām), jo tas nav ierasts, un otrkārt, šīs sēklas satur arī ļoti daudz veselīgo tauku un līdz ar to kaloriju, tāpēc jāēd ar mēru.