Burgeri nav sāls perēklis
Nav noslēpums, ka ikdienā sāli patērējam vairāk kā tas būtu vēlams – viens ir sāli pievienot ēdienam gatavojot, bet pavisam kas cits ir pievienotais sāls, kuru uzņemam ar dažādiem pārtikas produktiem. Protams, sāli ikdienas uzturā mums vajadzētu pēc iespējas samazināt. Ne velti Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē dienas laikā nepārsniegt 5 gramu atzīmi gan lietojot gatavus produktus, gan pievienojot sāli pašu veidotai maltītei.
Jāsaka, ka burgeros atrodamais sāls daudzums ir ekvivalents iecienītā “Krievijas” siera sāls apjomam vai kartupeļu čipsiem ar samazinātu sāls daudzumu. Nātrija daudzums katrā no produktiem svārstījās robežās no 0,494 – 0,542 gramiem, kamēr nātrija hlorīda jeb vārāmās sāls daudzums "Hesburger" burgerā nepārsniedza 1,29 g/100g, "Circle K" 1,35g/100g, bet "McDonald’s" – 1,23 gramus uz 100 gramiem produkta. Apēdot vienu burgeru, kas vidēji sver 230 līdz 250 gramus, mēs gan uzņemsim ½ no dienā vēlamā sāls apjoma.
Burgeros atrodamas arī olbaltumvielas
Kā zināms, olbaltumvielas ir galvenais šūnu būvelements, kas aizvieto novecojušās šūnas un veido jaunas. Arī ēdot burgerus, mēs uzņemam olbaltumvielas – analīzes apliecināja, ka apēdot 100g "Hesburger" burgera, uzņemsim 11,9% olbaltumvielu, "Circle K" - 12,6% , bet "McDonald’s" - 13,2% olbaltumvielu.
Kopējo cukuru daudzums burgeros gan ir ievērojami augsts – "Hesburger" un "McDonald’s" analīžu rezultāti pārsteidzoši identiski – 20,7% ogļhidrātu uz 100g produkta, savukārt "Circle K" – 19,1% ogļhidrātu. Apēdot vienu burgeru, uzņemam divas trešdaļas no dienā vēlamā ogļhidrātu apjoma, tāpēc burbuļūdeni ar cukuru šai maltītei vēl papildus gan labāk nepievienot.