Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis
Iesūti ziņu!

Mazāk sāls nenozīmē mazāk garšas! Praktiski padomi gardam un veselīgam uzturam

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Nevienam nav noslēpums, ka pārlieka sāls izmantošana ir kaitīga veselībai. Neskatoties uz to, daudziem ir grūti pateikt "nē" šai garšvielai, uzskatot, ka ēdiens bez sāls kļūs bezgaršīgs. Vai tas ir pamatots uzskats? Uz to atbildi snieguši "Nestlé" uztura speciālisti.

Dietologi uzskata: ja sāli lieto mērenos daudzumos, tas nekaitē - gluži pretēji, sālī esošais nātrijs un hlors ir dzīvībai svarīgas vielas, un tādēļ nav jācenšas atturēties no šīs garšvielas par katru cenu. Bet, ja lietojam sāli pārāk lielos daudzumos, mēs riskējam saslimt ar kardiovaskulārām, nieru slimībām un pat ar vēzi.

Lai lietotu tieši pareizo sāls daudzumu, vispirms ir jāzina sāls daudzums, ko dabiski satur pārtikas produkti. Tad sāls pievienošana ēdienam neizraisīs tik negatīvu efektu. Piemēram,

100 g rupjmaizes satur apmēram 2-3 gramus sāls, tā ir gandrīz puse ieteicamās dienas devas.

Speciālisti uzskata, ka bieži vien mēs lietojam pārāk daudz sāls ieraduma dēļ, pat neiedomādamies, ka neko nezaudētu, ja to nelietotu. Gluži pretēji - samazinot sāls lietošanu, cilvēka dzīvesveids kļūtu veselīgāks un viņš atklātu ēdiena dabīgo garšu. Eksperti nākuši klajā ar dažiem padomiem, kas ļaus baudīt veselīgu un gardu uzturu.

1. Ziniet, ar ko sākt

Samazināt sāls patēriņu varētu būt grūti, ja nezinām sāls daudzumu, kuru iesaka uztura speciālisti. Pasaules Veselības organizācija iesaka lietot mazāk par pieciem gramiem sāls dienā, tā ir apmēram viena tējkarote. Tas būtu jāņem vērā, gatavojoties mazināt sāls daudzumu ēdienā. Ja vēlaties tieši jums izstrādātus ieteikumus attiecībā uz sāls lietošanu, lūdzu, konsultējieties ar ārstu. Ņemot vērā jūsu ķermeņa unikālās īpašības, viņš varēs ieteikt īpašu risinājumu.

2. Pirms pievienojat sāli, pagaršojiet ēdienu

Daudzi mēdz pievienot sāli ēdienam pirms ēšanas - tas ir sava veida ieradums. Atsakieties no šā ieraduma. Ja jūtaties spiests pievienot papildu šķipsniņu sāls, vismaz pirms tam pagaršojiet ēdienu, lai pārliecinātos, vai tas tiešām nepieciešams. Iespējams, nejutīsiet nekādu atšķirību.

3. Iepērcieties gudrāk

Vienmēr pievērsiet uzmanību tam, ko liekat savā iepirkumu somā.

Pārbaudiet etiķeti, lai uzzinātu, kurā no jūsu iecienītākajiem produktiem ir mazs sāls daudzums un kurā tas ir liels, un vienmēr izvēlieties produktu ar zemāku sāls saturu.

Mūsdienās ražotāji piedāvā plašu produktu klāstu ar zemu sāls saturu, un ir nepieciešams vien mazliet uzmanības, lai izvēlētos pareizi.

4. Izbaudiet ēdiena dabīgo garšu

Neuztraucieties, ka ēdiens ar mazāku sāls daudzumu varētu būt ne tik garšīgs. Uztura speciālisti apgalvo, ka mūsu garšas kārpiņas ātri pielāgojas pārmaiņām, un ēdiens, kurā nav pārmērīgi daudz sāls, garšos tā, kā tam vajadzētu būt.

Katru reizi, gatavojot ēdienu, samaziniet pievienoto sāls daudzumu.

5. Atklājiet dažādu veidu receptes

Diezgan bieži, ja cilvēks nolemj lietot mazāk sāls, viņš ieskatās internetā. Tur ir pieejamas daudzas receptes ar zemu sāls saturu, kas atbildīs ikviena gaumei. Izvēlieties to, kas patīk, improvizējiet, pievienojot kaut ko savu un baudiet gardu ēdienu.

6. Vai tiešām ir nepieciešamas divas porcijas sāls?

Daudzās receptēs lietotājam ir norādīts pievienot šķipsniņu sāls. Tomēr daudzi cilvēki pievieno vairākas šķipsniņas. Kāpēc jums vajag šo dubulto porciju?

Gatavojot, pievienojiet tik maz sāls, cik vien varat - cilvēki pie galda vienmēr var pievienot vairāk sāls atbilstoši viņu gaumei.

Protams, ņemsim vērā, ka, gatavojot atsevišķus ēdienus, sālim ir jābūt un labāk tos gatavot, pievienojot sāli.

Tomēr ļoti bieži sāli pievienot vajadzētu ar mēru.

7. Atklājiet citas dabīgas garšvielas

Sāls lietošana noteikti nav vienīgais veids, kā padarīt ēdienu garšīgāku. Jūsu garšvielu skapītī noteikti ir garšaugi, garšvielas un citi dabas labumi, ar kuriem var lieliski aizstāt sāli. Lietojiet tos sāls vietā un iepazīstiet dažādas garšas ar dažādiem garšaugiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu